Torna a l’Espluga, La Setmana Santa amb una vintena d’actes litúrgics i culturals.
Aquest any es commemoraran els 10 anys de la recuperació dels Armats de l’Espluga, ajornats per la pandèmia.
Amb més actes que mai, la Setmana Santa de l’Espluga de Francolí recuperarà el seu format habitual, del 7 al 17 d’abril de 2022, després de 2 anys de pandèmia. Ho farà amb els habituals actes litúrgics, que canvien alguns horaris, però també amb el retorn dels actes de tradició religiosa i cultura popular al carrer, per commemorar la passió, mort i resurrecció de Jesús de Natzaret. En total, la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel, la Confraria del Sant Enterrament, els Armats de l’Espluga, la Coral Espluguina i l’Ajuntament de l’Espluga han previst una vintena d’actes diferents, en l’any del 725è aniversari de l’inici de la construcció de l’església vella de Sant Miquel, a la portalada de la qual s’han presentat els actes.
El rector de la Parròquia, Mn. Antonio Rosario, ha destacat el valor transcendental del Triduum Pasqual, el moment més important de l’any pels cristians. Enguany canvien alguns horaris per adaptar-los a les quatre parròquies gestionades per Mn. Antonio Rosario, però mantenint el ritme habitual, des del diumenge de Rams, amb la benedicció a la plaça de l’Església, passant pel dimecres i dijous Sant, amb els actes penitencials, el Sant Sopar i l’Horta Santa, i la commemoració del camí de la Creu i la Passió de Crist, el divendres Sant. El moment més destacat arribarà dissabte al vespre, amb la celebració de la Vetlla Pasqual.
Enguany també es commemoren 25 anys de les campanes Ester i Cristina, motiu pel qual, també per Setmana Santa, es podrà visitar de nou l’exposició ‘Tocant el cel amb una corda: les campanes de la Conca de Barberà’ amb pujada al campanar inclosa. A més, el 7 d’abril es presentarà el llibre ‘El món de les campanes a la demarcació de Tarragona’. El dissabte de Rams, 9 d’abril, hi haurà un preludi musical amb un concert amb obres de Mozart, Kachaturian i Milhaud, a càrrec de Komik Trio, dins el cicle de concerts de l’Escola Municipal de Música i l’Ajuntament de l’Espluga.
10 anys de la recuperació dels Armats
Un dels actes més esperats és l’actuació dels Armats de l’Espluga. L’actual agrupació va batejar-se el 14 de març de 2010, fruit del projecte la Confraria del Sant Enterrament, inicial l’any anterior, per dignificar la processó, renovar els tabernacles i el vestuari. El 2020 s’havia de celebrar la primera dècada, però l’arribada de la COVID-19 ho va impedir, igual que el 2021. Aquest any finalment, es farà una commemoració simbòlica el divendres Sant a la tarda, després de la recollida de la guàrdia.
Actuaran primer al Viacrucis al Calvari, a la Residència Jaume I, oferiran diferents canvis de guàrdia al pòrtic de l’església Nova, i la recollida i exhibició a dos quarts de 6 de la tarda, nou horari marcat pels canvis en els oficis religiosos a causa de la nova estructura parroquial. A la nit, participaran del protocol de recollida de la Bandera de la Sang a Cal Saragossa i a la processó del Sant Enterrament.
Els Armats estan documentats a l’Espluga de Francolí des de 1888 quan se’ls esmenta per primer cop per la Setmana Santa, tot i que ja portarien vestits mig renovats. Estan documentades diferents agrupacions d’Armats els anys 1923-1925, 1939-1940, 1945-1950, 1962-1963 i un últim intent el 1985 (segons Roca, 2005).
Nou tabernacle per la ‘Dolorosa’
La Mare de Déu dels Dolors —imatge de 1834— estrenarà aquest any un nou tabernacle amb rodes i una nova peça de vestuari, aportada per un benefactor local. La tradicional imatge portada per dones —l’única que encara es portava a coll— s’igualarà ara a la resta de passos, que s’exposaran a la plaça de l’església durant tot el divendres Sant. Durant els dies principals de la Setmana Santa, l’església vella restarà oberta per a la pregària i la compra de ciris.
Tornen les caramelles de Pasqua
La Coral Espluguina posarà el punt i final als actes de la Setmana Santa Espluguina amb la tradicional cantada de caramelles, el diumenge de Pasqua, a partir de dos quarts de 12 del migdia. Aquest any, en lloc de fer ruta pels carrers, es cantaran a les principals places com la de la Vila, la del Castell, la de l’Església i d’altres espais cèntrics. Aquests cants, originaris de la nit de la Vetlla Pasqual, són cants festius i alegres de primavera i festeig, directament relacionats amb l’esclat de la Pasqua.