El Museu de la Vida Rural (MVR) de la Fundació Carulla inaugurarà divendres 15 de febrer la segona gran exposició que produeix després de la nova etapa iniciada el 2018 i una vegada finalitzada “The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la”. Es tracta de “Plàstic”, que ha estat comissariada per la dissenyadora gràfica i directora d’art, Núria Vila.
L’exposició està comissariada per Núria Vila i vol fer reflexionar al públic sobre aquest material seguint els principis del decàleg establert en la jornada Mutare de cultura i transformació social.
La inauguració començarà a les 19, anirà a càrrec del president de la Fundació Carulla, Nicolau Brossa, de la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó, i de la comissària de l’exposició, Núria Vila.
Seguidament, Núria Vila realitzarà una visita comentada a l’exposició per a tots els assistents, amb la intervenció de Basurama, un dels 20 participants, entre col·lectius i artistes nacionals i internacionals, que formen part de la mostra.
Durant la jornada d’inauguració, també es podran veure les intervencions de l’artista alemanya Ida-Marie Corell i l’especialista en food design, Elsa Yranzo. L’artista crearà al llarg de la jornada un vestit amb bosses de plàstic que també acabarà formant part de l’exposició i Elsa Yranzo oferirà una experiència gastronòmica amb elements plàstics que no deixarà a ningú indiferent.
Una exposició per conèixer el plàstic i reflexionar-ne
L’exposició “Plàstic” vol generar reflexió i debat, a través de les arts visuals, entorn un dels materials que més han canviat les nostres vides. L’objectiu és interpel·lar al visitant i fomentar la reflexió sobre la sostenibilitat a través de diferents llenguatges i propostes artístiques. El projecte convida a explorar la història del plàstic i a reflexionar sobre l’ús que en fem avui.
L’exposició compta amb la participació del col·lectiu Basurama, dedicat a la investigació, creació i producció cultural, i del col·lectiu Domestic Data Streamers, enfocat al desenvolupament de nous mètodes d’interpretació de dades. Aquests col·lectius, juntament amb divuit artistes joves, locals i internacionals del món de l’art, la ciència, el disseny, el cinema, la filosofia i l’educació, participen en la nova exposició produïda pel Museu de la Vida Rural amb el comissionat de la dissenyadora i directora d’art, Núria Vila.
La mostra presenta el plàstic com un invent genial que pot esdevenir pervers, reunint objectes, fotografies, vídeos i instal·lacions artístiques entorn aquest material que interpel·len i pregunten constantment: “Tu com ho veus?”
La cultura i l’educació com a eines de transformació social
“Plàstic”, que estarà oberta fins el 20 d’octubre de 2019, segueix els punts principals del decàleg Mutare: dona resposta a un repte social, l’ús del plàstic, situa el visitant al centre de la proposta i s’ha realitzat des d’una perspectiva artística i amb la participació dels principals agents del territori i de col·lectius socials locals. El decàleg Mutare és el resultat de la Jornada Mutare de cultura i transformació social i estableix els factors que incrementen el potencial transformador d’un projecte cultural.
Aquesta exposició, l’entrada de la qual es podrà pagar amb plàstic, també anirà acompanyada d’una proposta educativa i serà l’eix central de tot un seguit d’activitats paral·leles, que constaran de debats, cinefòrums, concerts i visites participatives. “Plàstic” respon a la visió de la Fundació Carulla i del Museu de la Vida Rural orientada a promoure la cultura i l’educació com a eines de transformació social.