El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Conca de Barberà celebra el sopar de germanor on es donen a conèixer els guanyadors del XXII Concurs de Vins i Caves.
El divendres dia 6 de juliol, a les 21,30h al restaurant Simó de Palau de l’Espluga de Francolí, es va celebrar el sopar del sector vitivinícola de la DO Conca de Barberà. I durant aquest sopar es va fer l’entrega dels premis als vins guanyadors del XXII Concurs i l’entrega del premi Jaume Ciurana a un dels cellers de la comarca.
Al sopar van assitir un centenar de persones vinculades al món del vi de la Conca de Barberà: viticultors, pagesos, celleristes, enòlegs, etc. A l’acte també va estar present el president de la DO Conca de Barberà, Carles Andreu, acompanyat de Julieta Foraster, presidenta de l’Associació d’Embotelladors de Vins i Caves de la Conca de Barberà, de Jordi Bort, director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), d’Anton Vallvé, director dels serveis territorials de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Tarragona, i David Rovira, alcalde de l’Espluga de Francolí.
Els joves viticultors triomfen als premis
Aquest any el certament destaca perquè una part dels premiats provenen del Viver de Celleristes de Barberà de la Conca o de cellers que han sorgit d’aquesta iniciativa. Després de l’aposta que ha suposat aquest projecte sembla que dóna bons fruits i que les noves generacions de viticultors de la Conca es consoliden elaborant caldos de qualitat. De fet, Jordi Bort, director de l’INCAVI, va destacar en el seu discurs la quantitat de jovent present al sopar i amb un premi sota el braç afegint que “el relleu generacional i la qualitat dels vins a la DO Conca de Barberà està més que assegurat”. Però a més, també es confirma aquest any la feina ben feta des de les cooperatives amb uns vins molt ben elaborats ja que també han rebut la seva recompensa amb una bona qualifiació. Una altra novetat, després que l’any passat se’n fés una distinció especial, és que s’ha instaurat el premi al millor vi negre trepat.
També va ser emotiva l’entrega del premi Jaume Ciurana concedit al celler ESCODA-SANAHUJA de Prenafeta per ser un gran impulsor de la viticultura biodinàmica a la Conca de Barberà.
El concurs de Vins i Caves de la DO Conca de Barberà representa una cita important per als cellers que s’hi presenten. Es tracta d’un tast “a cegues”, és a dir, que en el moment del tast no es coneix el celler ni la marca d’on prové el vi. En el tast s’avalua en quantitat i qualitat les característiques visuals, olfactives i gustatives. Entre aquestes característiques hi ha l’estructura, l’harmonia, i la permanència en boca, etc. Per això és un moment especial pels cellers l’entrega d’aquests guardons.
El comitè de tast estava integrat per 15 enòlegs i professionals del sector vitivinícola que van donar la puntuació als diferents vins presentats. Tots els cellers han estat convidats a participar i només poden presentar un vi i cava per categoria. Els vins que es van presentar procedien d’una vintena de cellers de la DO Conca i es van dividir en 11 categories (blanc jove, blanc fusta, rosat, negre jove, negre jove fusta, negre criança, negre reserva, negre trepat, cava brut, cava brut nature i cava rosat).
D.O.Conca