El tast de trepats organitzat per la DO Conca de Barberà a Alimentària va ser un éxit de participació. El cellers de la Denominació presents a la fira marxen satisfets.
El tast de vins de trepat, la varietat autòctona de la Conca de Barberà, va ser un èxit de participació amb la presència de visitants, enòlegs, sommeliers i periodistes. Alguns ja coneixien aquesta varietat i es van acostar al tast encuriosits per descobrir les qualitats i peculiaritats del “caràcter únic” de la Conca de Barberà.
El tast va ser presentat pel sommelier Xavi Nolla, un expert i entusiasta de les terres de la Conca i d’aquesta varietat única a Catalunya. Va començar a les 5 de la tarda quan l’stand estava ple amb els rosats de trepat: el Carlania rosat 2010 i el Francolí rosat 2011 de Castell d’Or. Tot seguit, es va passar al tast dels vins negres de trepat, “la última revolució de l’enologia catalana” segons el periodista i director de Vadevi, Joan Nebot (present al tast entre altres prescriptors i periodistes).
“La última revolució de l’enologia catalana”
Els vins negres de trepat són l’aposta des de fa uns anys dels cellers de la Conca de Barberà. El Xavi Nolla va explicar com el trepat és una varietat que en general no té massa color, però que acostuma a ser bastant productiva, “d’aquí que si vols fer un vi negre has de tenir molta més cura per poder extreure més color i obtenir un grau més raonable per un vi negre. I ens hem de treure els prejudicis de sobre.”
El vins tastats van ser: el Cabanal 2009 de l’Agrícola de Barberà, el Gatzara 2010, el Molí dels Capellans 2010, el Mas Foraster Trepat 2010, el Carles Andreu 2010 i el Gran Clos Mont-blanc 2010, del Celler Concavins, un dels últims cellers que ha apostat també per l’elaboració d’un vi negre de trepat. Una aposta que creix en nombre de referències cada any i suposa una tasca per part dels cellers de la Conca de recuperació del patrimoni enològic i enaltir sabors i aromes oblidats.
Relació de cellers i vins de trepat que es van tastar
Els vins que es tastaran són vins dels cellers: Carlania, Agrícola de l’Espluga de Francolí, Gatzara, Molí dels Capellans, Celler Mas Foraster, Celler Carles Andreu, Celler Concavins i Celler Agrícola de Barberà.
8 vins de trepat: 2 rosats i 6 negres
Els vins que es tastaran seran dos rosats i sis vins negres de diferents cellers de la Conca de Barberà
– Carlania rosat trepat 2010
– Francolí rosat trepat 2011 de Castell d’Or
– Gatzara trepat 2010
– Molí dels Capellans trepat 2010
– Mas Foraster trepat 2010
– Carles Andreu trepat 2010
– Gran Clos Montblanc trepat 2010
– Cabanal trepat 2009
Els cellers
Pel que fa als cellers de la Denominació d’Origen Conca de Barberà presents a la fira valoren molt positivament els quatre dies i l’afluència de públic. El nombre de visitants s’ha incrementat (+1,4%) respecte a la útlima edició, tot i que la fira ha durat un dia menys incloent la jornada vaga general del 29M.
Al saló d’aquest any podiem trobar els estands del Celler Mas Foraster, Celler Carles Andreu, Vinícola de Sarral, i Castell d’Or ( Agricola de l’Espluga de Francolí Agrícola de Barberà). I també la presentació en societat dels Vins de Pedra, un nou celler de la Conca de l’enginyera i enòloga Marta Pedra. Un vi negre i un altre de blanc elaborats per aquesta jove enamorada de la Conca de Barberà que enceta aquesta aventura amb un projecte que lliga art i viticultura.
DO Conca de Barberà