Solivella ha estat l’únic poble de la Conca escollit per la Generalitat per formar part del Projecte ‘Viure al poble’. Aquest dijous l’alcalde de la població, Enric Capdevila, ha signat al Palau de la Generalitat, el conveni mitjançant el qual l’ajuntament rebrà mig milió d’euros per construir el Centre d’Interpretació del Castell de Solivella i l’arquitectura renaixentista de la Conca de Barberà. El projecte té un pressupost de 777.020 euros. L’objectiu és recuperar arquitectònicament i socialment el castell del municipi restaurant les restes arquitectòniques conservades perquè siguin un nou punt de desenvolupament econòmic de la vila. El projecte museològic contempla la definició d’un itinerari per l’arquitectura renaixentista.
Juntament amb Solivella també han signat el conveni els municipis d’Albatàrrec (Segrià), Arnes (Terra Alta), Bolvir (Cerdanya), Cellera de Ter (Selva), Esponellà (Pla de l’Estany), Figuerola del Camp (Alt Camp), Ginestar (Ribera d’Ebre), Oliana (Alt Urgell), Perafita (Osona), Peralada (Alt Empordà), Puiggròs (Garrigues), Pujalt (Anoia), Ribes de Freser (Ripollès), Solivella (Conca de Barberà), Torà (Segarra), Vallcebre (Berguedà), Vilanova d’Escornalbou (Baix Camp), Vilobí del Penedès (Alt Penedès) i Vinebre (Ribera d’Ebre).
Ajuts per municipis de fins a 3.000 habitants
Viure al Poble és un programa del Departament de Governació per millorar la qualitat de vida i el benestar de la població dels municipis petits i mitjans, i en especial, de les zones rurals de Catalunya. Aquest és un instrument d’intervenció integral per afavorir la instal·lació i desenvolupament d’activitat econòmica o d’iniciatives emprenedores que permetin la dinamització i l’augment del desenvolupament local dels municipis catalans amb un menor nombre d’habitants.
Una de les principals novetats del programa és l’ampliació del límit d’habitants per optar a l’ajut que ha passat de 2.000 a 3.000. D’aquesta manera, el programa està destinat als municipis de fins a 3.000 habitants que requereixen d’atenció especial per tenir problemes demogràfics, econòmics i socials, derivats de la manca d’activitat econòmica i la degradació urbana, dificultats d’accés a infraestructures, abandonament o despoblament, manca d’oportunitats laborals. S’hi accedeix a través d’una convocatòria pública d’ajuts per finançar projectes impulsats pels ens locals. Enguany. el programa ‘Viure al Poble’ suposarà una inversió global al territori de 14 milions d’euros.
Espluga FM Ràdio-Xavier Lozano