El menut i pintoresc poble de Vallclara, a la Conca de Barberà, l’Ajuntament de la localitat està executant les obres de reconversió de l’antic edifici de la Cooperativa Agrícola, en Museu de l’Oli, i també com a equipament cultural i social de la vila.
L’difici del Sindicat cooperativista, amb façana al carrer Major, quina part posterior dóna al carrer Muralla va ser adquirit per l’Ajuntament de Vallclara l’any 1995 «pel preu quasi simbòlic de 150.000 pessetes», explica l’actual alcalde vallclarenc, Rosendo Roig. La compra venda es va formalitzar amb la dissolució de la Cooperativa com a entitat, en deixar de ser rendible i inasumible el cost de la seva modernització. Els socis de Vallclara es van unir ambs els pagesos de el Vilosell i Cervià de les Garrigues per fer viable, de manera comuna, la construcció d’un molí d’oli modern.
L’olivera és el principal conreu de Vallclara i per bé que actualment els pagesos dedicats plenament a l’agricultura, no supera la mitja dotzena, la producció oleícola de la varietat oliva arbequina va ser fins a mitjan segle passat un dels motors de l’economia local. Ho demostra el fet de l’existència, en aquella època, de l’antic molí de l’oli, malmés per les avingudes del riu Milans i de dues premses més, de propietat particular.
Una obra en dos fases
Els treballs de rehabilitació i remodelació de l’antic edifici de la Cooperativa Agrícola es van inciar a finals de gener de 2011, en la seva primera fase, obres que es troben en la recta final. Aquesta primera etapa ha consistit bàsicament «en la consolidació de l’estructura, reparació de la teulada i l’ampliació de la planta baixa», subratlla l’alcalde Roig. Afegeix que «únicament resta finalitzar la restauració de la façana i la substitució de les portes», en la confiança que tenir-ho enllestit, tot plegat, aquesta Setmana Santa. D’aquesta manera, inclús des del carrer, a través d’un ampli finestral serà visible l’antic molí de l’oli, amb les seves pedres, la premsa de l’oli hidràulica, els cofins, les calderes, estufa, i els cubs tant de l’oli com del vi, que s’han conservat. Es tracta doncs de «mostrar el procés que se seguia antigament per a l’elaboració de l’oli, partint dels sistemes de molturació i premsat de les olives, fins a l’obtenció del producte», comenta l’alcalde.
El cost de les obres ascendeix a 430.000 euros i per al seu finançament es compta amb les aportacions del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya i del Pla d’Acció Municipal de la Diputació de Tarragona, fent-se càrrec l’Ajuntament de només el 5 % de l’import i de les despeses per a la redacció dels projectes.
Ara per ara és una incògnita saber quan es podrà escometre la segona i definitiva fase de les obres, per falta de finançament, i a la recerca de les subvencions. És la que inclou l’habilitació d’una sala gran, de 200 m2, a la primera planta de l’edifici, de caràcter polivalent, amb fins culturals i de lleure que permeti celebrar conferències, exposicions i actes socials de tota mena; a més a més és previst que l’altell superior aculli despatxos per a les diferents entitats i associacions cíviques que hi ha a la vila. Un cop ultimat el projecte de rehabilitació de l’immoble, la superficie útil serà de 600 m2. repartits entre dues plantes i mitja.
Diari de Tarragona – Joan Boronat