Coincidint amb el centenari del naixement de l’artista montblanquí Ismael Balanyà i Moix, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà ha rebut recentment un lliurament de documentació anònim que conté manuscrits del reconegut pintor.
Es tracta d’una documentació molt interessant per a l’estudi del període de la Guerra Civil a Montblanc, ja que inclou dos quaderns en forma de dietari en els quals Balanyà detalla els fets transcorreguts entre el 13 de gener de 1937 i l’1 de març del 1939. Aquests quaderns també contenen altres textos: sobre folklore, arqueologia i descripcions de temes diversos relacionats amb la vila ducal, a més de dibuixos sobre costums tradicionals.
Entre les unitats documentals que formen aquest ingrés també en podem destacar els calcs fets per l’artista de L’Escolar, seminario infantil portavoz de la escuela. Concretament, des del número 2, de data 24 de desembre de 1932, fins al número 9, d’1 d’abril de 1933.
Tot aquest patrimoni documental serà incorporat a la col·lecció de l’artista, custodiada a l’ACCB d’ençà del 1990 i ingressada pel mateix productor del fons. A hores d’ara la col·lecció està formada per 267 unitats documentals textuals, 31 fotografies, 5 produccions impreses i 2 dibuixos.
Ismael Balanyà va néixer el 1921 a Montblanc, en el si d’una família de pintors decoradors. Després d’aprendre l’ofici, amb només catorze anys, va començar a col·laborar amb el seu pare com a pintor professional.
És autor de l’obra Llibre Verd de Montblanc, escrita i il·lustrada l’any 1937 i publicada el 1992 pel Centre d’Estudis de la Conca de Barberà, on es recull el folklore, les diades i les principals tradicions de Montblanc, en el qual mostrà la seva preocupació pels canvis que podria sofrir la vila després de la Guerra Civil.
Com a pintor és autor d’innumerables quadres, frescos i murals; també va dissenyar vitralls i il·lustrar gran quantitat de llibres.
L’artista és recordat per la seva preocupació per la salvaguarda del patrimoni cultural. Ens llegà el manuscrit de Ramon Cantó, Història de la Real Vila Ducat de Montblanch, així com altres documents històrics en suport pergamí, que va salvar de la crema a l’esclat de la Guerra Civil.
Des de l’Arxiu Comarcal agraïm enormement aquest tipus de cessions provinents de particulars, ja que sovint contenen informació molt valuosa per a l’estudi del nostre passat col·lectiu.