Entitats del Camp s’uneixen per una transició energètica respectuosa i justa.
Diverses entitats, empreses i particulars del Camp de Tarragona han format una plataforma per mostrar el seu posicionament en contra de la massificació de projectes d’energies renovables previstos al territori i a favor d’una transició energètica respectuosa amb l’entorn, la biodiversitat i les persones.
L’ús d’energies renovables en substitució dels combustibles fòssils i l’energia nuclear sembla la manera lògica en què tota societat ha d’avançar per fer front als problemes climàtics actuals.
Així no es posa en dubte el què, sinó el com: el model de transició energètica que es vol seguir.
La planificació territorial és una eina bàsica per al futur, però si aquesta es du a terme precipitadament, irracionalment i sense comptar amb la població, perd el sentit.
Arran de la problemàtica existent arreu de Catalunya i, en aquest cas, en certs municipis del Camp de Tarragona, diferents entitats, empreses i particulars han creat la Plataforma TerritoriSostenible del Camp.
Actualment, la Plataforma és composta pels casals populars La Barraca (el Pla de Santa Maria), La Turba (Valls), La Bretxa (Alcover), La Raconera (la Selva del Camp), La Calderera (Riudoms), l’ateneu popular l’Empelt (Montblanc), la DO Tarragona, Els Amics dels Pagesos del Pla de Santa Maria, l’associació Terres del Gaià i el Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà, així com particulars i empreses de la zona.
La Plataforma és entesa com a transversal, aglutinadora i apolítica. Tota entitat, particular i empresa que pugui aportar el seu gra de sorra hi és benvinguda.
Els objectius principals de la seva creació són clars: informar la població sobre la implementació, situació i impactes ambientals, socials i econòmics dels projectes energètics, actuals i futurs; mobilitzar la ciutadania per fer front a l’especulació del terreny, i incentivar i donar suport a un model de transició energètica respectuós amb el medi natural i les persones, que fomenti la participació ciutadana i que tingui en compte una sobirania energètica local.
La primera activitat de la Plataforma es durà a terme el proper diumenge 23 de maig al matí amb una passejada per la Plana de Secà de l’Alt Camp. L’activitat es realitzarà amb col·laboració de Xarxa Sud, amb el que es coneix com a “Passejada per les agressions al territori”.