El servei didàctic de l’Arxiu Comarcal organitza tallers de recerca a l’institut Joan Segura i Valls.
L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà ha participat en el projecte Microrecerca i autoconeixement de l’Institut Joan Segura i Valls, de Santa Coloma de Queralt; concretament en el grup de 3r d’ESO.
Aquest projecte, realitzat entre el 23 i 26 de març, té com a objectiu principal realitzar una petita recerca. En aquest sentit, el passat dimecres, la tècnica d’arxiu Lali Albareda va pronunciar, per a tot el grup de 3r d’ESO, la xerrada “Un treball de recerca de 10”, en la que va explicar la importància del mètode en el moment de fer una investigació i va suggerir diverses propostes en les quals els alumnes poden fer “tastets d’història”. D’aquesta manera, els estudiants descobreixen i experimenten que la recerca és un mitjà per adquirir coneixements, per desenvolupar habilitats i per descobrir interessos.
Seguidament, els alumnes es van agrupar en petits grups de tres persones atenent la recerca que havien triat. L’Arxiu Comarcal va participar en l’organització de tres d’aquestes activitats promogudes pel centre escolar.
La recerca es va realitzar el dijous 25. Lali Albareda i Núria Vilà, de l’Arxiu Comarcal, van ser les encarregades de conduir els tallers que es basaven en l’anàlisi i l’extracció de dades i coneixements a partir de documents històrics custodiats a l’Arxiu i relacionats amb el període de la Guerra Civil.
Els alumnes es van centrar en tres temes: els hospitals militars, amb l’estudi del cas concret de l’hospital militar de Vallfogona de Riucorb; la repressió franquista, en el cas de la presó de Montblanc; i l’estudi dels refugiats, en el cas de Barberà de la Conca i de Savallà del Comtat.
Tots tres grups van consultar els documents d’arxiu, fonts primàries, i van veure la importància de les informacions que aquests aporten, de quina manera es poden extreure les dades i interpretar-les i es van interrogar sobre com ampliar els coneixements que estaven adquirint. També van conèixer la importància de les fonts secundàries i van profunditzar en diversos eixos de coneixement que es desprenen de la Guerra Civil. Tot plegat els va fer reflexionar sobre què i com van viure les persones contemporànies a la Guerra Civil i quines diferències i similituds existeixen avui dia.