Lo Pati impulsa noves accions d’art efímer al massís del Port a través el projecte “Els Ports, Natura i Art” de Sergi Quiñonero
Art i natura tornaran a confluir al massís del Port aquest 2018 en la que és la tercera edició del projecte Els Ports, Natura i Art dirigit per l’artista Sergi Quiñonero sota el paraigua de Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre. Serà el proper diumenge 3 de juny al matí en un itinerari d’uns 4,4 quilòmetres al llarg del riu Estrets, des de la zona de Lliberós al Toll Blau, entre els termes municipals d’Horta de Sant Joan i Arnes, a la Terra Alta. Es tracta d’un indret de gran bellesa paisatgística dins el parc natural dels Ports.
En aquesta ocasió el projecte de Quiñonero inclou set intervencions a la pell del massís dins l’itinerari establert. “Totes elles efímeres, de només unes hores de durada, i que no deixen cap rastre físic o marca a la natura, totalment respectuoses amb l’entorn i que no representen cap alteració de l’espai, ni dels hàbitats, ni de les espècies que hi viuen”, precisa Sergi Quiñonero. Concretament hi haurà quatre intervencions d’arts plàstiques a càrrec d’Antònia Ripoll (Bítem), Albert Macaya (Reus), Ester Fabregat (Valls) i d’alumnes de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta (ESARDI); una performance, per part de l’escenògrafa Maria Pons (Amposta); una acció poètica a càrrec de Sílvia Mayans (Arnes); i una actuació musical per part del Cor Flumine (Tortosa).
Per a Lo Pati, molt vinculat a la creació artística al voltant del paisatge, Els Ports, Natura i Art, representa expandir-se a l’altre parc natural del territori i guanyar presència a les Terres de l’Ebre. A més enguany el projecte de Quiñonero s’amplia i hi haurà una altra jornada d’intervencions efímeres al massís del Port. Serà el diumenge 26 d’agost a la zona de la font del Teix de Paüls. Aquest projecte de Land Art té com objectius posar en valor el parc natural dels Ports a través de la intervenció artística, divulgar l’art i el pensament entre la societat des d’una actitud crítica i compromesa, incentivar la creació artística a les Terres de l’Ebre i posar el territori al mapa dels esdeveniments artístics del país. També reflexionar sobre la fragilitat mediambiental i conscienciar la societat de la necessitat de preservar i respectar la natura.
El dissabte, 2 de juny els artistes instal·laran les obres a l’itinerari i diumenge es farà la visita guiada amb públic. El punt de trobada és a les 9:30 del matí a l’aparcament de Lliberós (situat a la pista que va a l’Àrea Recreativa de la Franqueta) i la tornada està prevista cap a les 13:30 hores.
En la passada edició hi van participar una setantena de persones, una xifra que es veurà incrementada enguany ja que el col·lectiu d’artistes que hi intervenen és més nombrós. Un recital de poesia i silenci, un mandala fet amb farina enmig del bosc i branques d’arbres i roques arrebossades amb fang com si fos una segona pell, van ser algunes de les propostes de la passada edició.