Litterarum exporta literatura fora de Catalunya en format espectacle en la seua onzena edició.
El canvi d’ubicació de la quinzena Fira del Llibre Ebrenc la rellança com a referent del món del llibre.
La literatura a escena ha tornat a envair aquest cap de setmana Móra d’Ebre en l’onzena edició de Litterarum, la fira d’espectacles literaris, una edició en què s’ha aconseguit l’objectiu d’internacionalització en el qual la Fira ha treballat intensament els darrers anys.
Així, la missió internacional de dotze membres de comunitats universitàries europees de nou països diferents que a través de l’Institut Ramon Llull i el Patronat de Turisme de les Terres de l’Ebre de la Diputació de Tarragona han visitat la fira, s’han mostrat interessats a programar alguna de les propostes escèniques de les quals han gaudit durant els quatre dies a Móra d’Ebre als seus països, com ara Anglaterra, França i Itàlia. “Aquesta gent seran ambaixadors de Litterarum Móra d’Ebre en les seues universitats programant activitats al voltant de la literatura catalana”, assenyala Albert Pujol, director de Litterarum. Un altre aspecte a remarcar ha estat la simbiosi entre literatura i patrimoni, que s’ha refermat amb la programació d’espectacles en nous espais dins el nucli antic, el castell i el riu a Móra d’Ebre. Aquesta nova línia de treball ha servit per redescobrir tant el patrimoni material com l’immaterial de les Terres de l’Ebre, lligat a la literatura catalana.
Pel que fa a la Fira del Llibre Ebrenc, el nou emplaçament a la plaça de Dalt, molt més cèntric i proper al nucli antic, ha representant un increment d’un 15% de l’assistència de visitants respecte a l’edició de l’any passat. De fet, tant l’Institut Ramon Muntaner com les llibreries de referència de la fira (Bassa de Móra d’Ebre, Viladrich de Tortosa, Guaix d’Amposta i El Núvol de Móra la Nova), s’han mostrat molt satisfetes gràcies a l’augment molt significatiu de la venda de llibres respecte a edicions anteriors. Cal remarcar l’augment de públic especialitzat a les tres sessions de la Jornada del Llibre Ebrenc, organitzada per l’Institut Ramon Muntaner. També els escriptors, autors i participants de les jornades professionals vinculades al món del llibre consideren que la nova ubicació ha sigut tot un èxit. “Hem aconseguit que la gent de Móra d’Ebre senti encara més seua aquesta fira”, ha assenyalat per la seua banda la directora de la Fira del Llibre Ebrenc i regidora de Cultura de l’Ajuntament de Móra d’Ebre, Montse Pineda. En aquest sentit, l’Ajuntament de Móra d’Ebre apostarà encara més perquè els beneficis econòmics i socials de totes dues fires repercuteixin en el desenvolupament turístic local.
Respecte a les dades, cal destacar l’increment de programadors, que han passat dels 75 de l’edició passada als 95 d’enguany. Durant aquests quatre dies de fira, prop d’una setantena d’artistes han participat en espectacles a Móra d’Ebre i s’ha tornat a demostrar que les relacions entre artistes i programadors són una part essencial de Litterarum.
També hi hagut un increment important pel que fa al públic, que ha passat de 1.600 a 1.880 espectadors, un 15% més.
Els espectacles amb més públic han estat Roger Mas en concert, a La Llanterna Teatre, El nus la flor amb Enric Casasses, a la plaça de Dalt, i Vestigis 2.0, al moll davant del riu Ebre. I pel que fa al públic familiar, han destacat espectacles com On estan els monstres? i Agafa el raspall.