L’únic Pessebre Vivent estàtic de les comarques de Tarragona consolida el recorregut pels nuclis de les antigues Esplugues Jussana i Sobirana.
El Pessebre Vivent de l’Espluga ha rebut aquest any prop de 3.000 visitants en els 3 dies de representació, el 23, 24 i 26 de desembre, consolidant la xifra assolida en l’edició del 2015. Exactament han passat per les diferents representacions 2.907 persones, la meitat de les quals aquest dimarts 26, dia de Sant Esteve, l’únic en què es van produir algunes aglomeracions per l’excés de visitants que van comprar l’entrada a última hora. Per les representacions del 23 i 24 de desembre, les noves propostes per descongestionar la cua van funcionar, com la venda anticipada per internet amb horari tancat d’accés, o l’ampliació del recinte d’entrada amb un petit mercadet que es va organitzar els dos primers dies amb la participació d’alguns comerciants locals.
Un recorregut consolidat
La representació d’aquest any ha consolidat el recorregut estrenat el 2015 pels carrers dels Penitents, Castell, Ametllers, Ponç Hug de Cervera i Abadia. Un recorregut de prop de 500 metres per l’antiga Espluga Jussana i l’antiga Espluga Sobirana, els dos nuclis de població dels quals va sorgir l’Espluga de Francolí, separats per pocs metres entre sí. Amb gairebé el doble de figurants que fa 2 anys (el Pessebre és bianual) es va aconseguir representar una quarantena d’escenes de la vida jueva, amb una nova ubicació del mercat, noves escenes com el sopar jueu de la Hannukà, o la incorporació de figures estàtiques d’impressió com la captaire o la caiguda de les pomes. També les clàssiques escenes bíbliques de l’Anunciació a Maria, als Pastors o el Naixement de Jesús.
Un altre dels atractius de la representació han estat els animals, amb més d’una trentena d’exemplars, entre els quals els camells de Melcior, Gaspar i Baltasar. El 26 de desembre es va estrenar una nova escena, la del viatge dels Mags d’Orient seguint l’estrella, situats fora del naixement, com era habitual en els últims anys.
Mig segle de Pessebres Vivents
L’Espluga de Francolí va començar a representar Pessebres Vivents fa més de mig segle i enguany fa justament 50 anys que es va començar a representar el Pessebre Vivent a la Cova de la Font Major. El municipi va ser un dels primers de Catalunya a començar aquesta tradició. Des de llavors, ja sigui als primers Jardins del Casal, a la Cova, a l’escola Vedruna o des del 2009 als antics nuclis medievals, l’Espluga no ha deixat de representar de forma anual o bianual els seus Pessebres Vivents. Per això aquest any l’impulsor del primer Pessebre Vivent, Fernando Martí, va ser l’encarregat d’inaugurar dissabte l’edició d’aquest 2017, conjuntament amb l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, l’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, el rector de l’Espluga, Marcus Vinicius Teixeira, i el diputat electe al Parlament de Catalunya, Ferran Civit.
Aquest dissabte 30 de desembre a la tarda es celebraran els actes commemoratius del primer Pessebre Vivent a la Cova de la Font Major. A les 17h el coordinador del Pessebre Vivent de la Cova, Fernando Martí i el coordinador del Pessebre Vivent al nucli antic, Xavier Lozano plantaran dues alzines al Parc del Freginal, que és l’espai verd que separà l’antiga Espluga Sobirana on ara es representa el Pessebre, de la Cova de la Font Major on es representava fa 50 anys.
Després es farà una foto de grup de tots els figurants de l’antic Pessebre que hi hagin assistit i els que ho vulguin podran fer una visita turística guiada a les Coves de l’Espluga (places limitades, reserves a l’Oficina de Turisme). A les 18.30h hi haurà l’acte commemoratiu a la Cova de la Font Major, on es faran els parlaments de record des de l’Associació del Pessebre Vivent, del Casal de l’Espluga –entitat que va aglutinar el primer Pessebre- i l’Ajuntament de l’Espluga –titular de les Coves de l’Espluga. També hi haurà un col·loqui amb Fernando Martí i altres col·laboradors d’aquelles representacions.