L’Espluga estrenarà 4 rèpliques dels capgrossos per la Festa Major.
L’Ajuntament de l’Espluga i l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans han promogut la iniciativa.
Aquest dijous l’Espluga estrenarà les rèpliques de 4 capgrossos històrics de la població, en motiu de la Festa Major, amb l’objectiu de retirar els caps originals de cartró-pedra, que daten de mitjans del segle XX. Es tracta dels dos massers o tricornis, que l’any vinent 2017 compliran 70 anys d’antiguitat, i de dos caps que es van adquirir a posteriori, i que han esdevingut molt populars: el Moro i la Gitana. El projecte, finançat per l’Ajuntament de l’Espluga –propietari dels capgrossos- i impulsat per l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans, es completarà amb les rèpliques dels altres caps, fins a 9 figures històriques, totes originàries de la casa Ingenio de Barcelona, que recentment tancava portes.
L’objectiu és evitar el continuat deteriorament d’aquests elements festius de cultura popular i fer més còmode la tasca dels portadors actuals, tots adults, que han iniciat una nova etapa del grup de nans de l’Espluga. El projecte va aprovar-se l’any passat, amb l’objectiu inicial de restaurar les figures antigues. El seu estat i el fet que estiguin elaborades amb cartró-pedra ha fet decantar la proposta cap a la construcció de noves rèpliques de resina i fibra de vidre. Des del mes de febrer l’artesà montblanquí Eugeni Tarragó treballa en l’elaboració de les rèpliques exactes que seran pintades totes amb la col·laboració voluntària que l’artesà espluguí Josep Maïllo s’ha brindat a fer amb l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans.
Uns capgrossos històrics
L’Espluga va adquirir els primers cagrossos l’any 1947, els dos massers (o tricornis) i el vell i la vella. Van arribar juntament amb el gegant i la geganta, procedents de la casa Ingenio de Barcelona, d’on van sortir molts capgrossos i gegants per pobles de Catalunya, amb el mateix motllo. Per obtenir els diners per la compra d’aquests elements festius, en plena postguerra civil, l’Ajuntament va carregar una pesseta (0,6 cèntims d’euro) de cada cartilla de racionament a tots els veïns de l’Espluga. Uns anys després es va comprar el turc i la cubana (o gitana), i a principis dels anys 80, els tres germans Marx. Ja al segle XXI s’hi han afegit els capgrossos de l’Agrupament Escolta l’Estornell, Senén, Abdonina i Estorni i el capgròs del Rovelló, el gosset ideat per Josep Vallverdú, a més de la Cleo, elaborada el 2003 per un grup d’espluguins que celebrava 40 anys, i que ara ja no actua.
L’any 1995, el llavors president dels Grallers de l’Espluga, Josep Prats Tarsà, a proposta del llavors cap de colla, Josep Lluís Torre, va compondre el primer Ball de nans de l’Espluga de Francolí, que des de llavors s’ha ballat de forma ininterrompuda a totes les actuacions dels nanos. Es compon d’una dansa simple dividida en una part lenta i una part ràpida.