Presentació de L’hort del segon origen, el manual d’horticultura adaptat al canvi climàtic al Museu de la Vida Rural.
El llibre, a partir de la pel·lícula “Segon origen”, basada en l’obra de Pedrolo, presenta més de 500 varietats catalanes per “cuidar el teu hort com si fos l’últim de la terra”.
El proper divendres 22 de maig, a les set de la tarda, es presentarà al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí el llibre L’hort del segon origen. L’obra, escrita pel doctor en Ciències Ambientals Jordi Puig i Roca, i editada per Barcino, forma part de la col·lecció Museu Vida Rural i té un estret lligam amb la pel·lícula Segon origen, dirigida per Carles Porta i basada en el Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo, que s’estrenarà pròximament. S’encarregaran de la presentació el director de la col·lecció Museu Vida Rural, Jordi Llavina; l’autor de l’obra; i el director de la Fundació Carulla, Carles Duarte. L’acte, a més, forma part de les activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus.
L’hort del segon origen és un inventari inèdit de més de 500 varietats locals catalanes d’hortalisses i fruiters amb consells de com plantar-les, conrear-les, tenir-ne cura i, fins i tot, on comprar-ne les llavors. El llibre –que duu com a subtítol “L’horticultura del futur amb arrels del passat”– té vocació de manual i pretén explicar com l’horticultura, la fructicultura i la cria d’animals que feien els nostres avis, amb els coneixements i les tècniques modernes, poden ser un tresor que ajudi a alimentar les generacions futures d’una manera sana i respectuosa amb l’entorn.
La pel·lícula Segon origen, dirigida per Carles Porta i protagonitzada per Rachel Hurd-Wood, parteix d’una idea del desaparegut Bigas Luna. Els protagonistes de la pel·lícula, l’Alba i el Dídac, es troben uns papers escrits pel Dara, pare d’ella, científic especialitzat en el canvi climàtic, que els seran molt valuosos a l’hora de fer un hort per sobreviure després del cataclisme. L’hort del segon origen, de fet, està escrit en primera persona. És el Dara qui parla a la seva filla Alba indicant-li com es cultiva un hort i ho fa a tall de “manual de supervivència”.
L’autor
Jordi Puig i Roca (l’Ametlla del Vallès, 1978), “pagès de vocació”, és doctor en Ciències Ambientals especialitzat en Canvi Climàtic i Canvi Global Ambiental. Vinculat a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB (ICTA) i a la Xarxa de Custòdia del Territori de Catalunya, ha publicat diversos articles científics en prestigioses revistes tant nacionals com internacionals i és autor o coautor de llibres que tenen com a temàtica el patrimoni natural i cultural. Des de l’any 2002, està al capdavant de la cooperativa L’Espigall, una explotació agrícola que produeix amb varietats locals.