És l’obra que ha escrit i interpretat per a teatre radiofònic l’alumnat que ha fet Club de Lectura durant el segon trimestre del curs 2013-2014 a l’Institut Martí l’Humà.
La història està basada en l’actuació perspicaç i poc honesta d’alguns drapaires que han aconseguit antigalles de gran valor comprant a l’engròs la col·lecció de certes vídues que desconeixien la vàlua del material que els seus marits, aficionats al col·leccionisme, havien reunit al llarg dels anys.
En el cas de Pancraç dels ferros, l’objecte de valor és una condecoració militar de l’època de la segona guerra mundial que porta les inicials A.H.
L’obra que presentem està inspirada en aquest rumor popular, però està argumentada absolutament des de la ficció. El Pancraç és l’amo d’una petita empresa que es dedica a la compra-venda d’antigalles. Acostuma a encomanar la feina de recollida del material de casa de les vídues al Raimundo, un conegut gitano amb qui treballa de fa molt de temps.
El Pancraç és un home esquerp i molt avar, que prefereix la solitud abans que compartir el que posseeix amb ningú que es relacioni amb amistat o família. El tracte que acaba de fer amb la senyora Dolores hauria estat molt compensatori per al seu negoci si no fos per un aparatós accident directament produït pel seu excés d’avarícia.
Com que vam començar a idear aquesta història pels volts de Nadal i acabàvem de llegir Cançó de Nadal, veureu que vam recórrer a l’estructura d’aquesta gran narració de Dickens per a escriure la nostra obra.
Desitgem que gaudiu d’aquesta obra de la mateixa manera que ho hem fet nosaltres en interpretar-la.
Veus:
Marçal Montaña (Pancraç), Jordi Martín (Raimundo), Fiona Redondo (senyora Dolores), Laia Roca (assistent de la senyora Dolores i infermera), Francisco Rodilla (policia), Ehtasham Nazir (policia), Pau García (narrador, veu de la consciència i nebot), Joel Utrera (veu de la consciència i metge), Aleix Pardell (comptable), Joan Torres ( narrador i nebot)
Control de so:
Dani Torres, Joan Antoni González i Jonathan Segovia