La Diputació de Tarragona ha col·laborat en l’edició d’aquesta obra sobre els anomenats “Fets de Solivella”.
L’Església Parroquial de Solivella ha estat l’escenari de la presentació del llibre El monument de la plaça de la Creu. L’ombra allargada dels “Fets de Solivella”, de l’historiador i actual director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans Travé, fill d’aquest municipi de la Conca de Barberà.
L’acte, que ha aplegat un nombrós públic que omplia l’Església Parroquial de Santa Maria, ha estat presidit pel president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet. També han participat en aquest acte l’alcalde de Solivella, Enric Capdevila; el director del Memorial Democràtic de al Generalitat de Catalunya, Jordi Palou-Loverdos; el notari barceloní, Lluís Jou, i autor del pròleg; el director de Pagès Edicions, Lluís Pagès; a més de l’autor de l’obra. Entre el públic assistent cal destacar la presència del exconseller de Governació de la Generalitat i expresident de la Diputació, Josep Gomis; del delegat de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs; de la directora dels serveis territorials de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat, Rosanna Camps i diferents alcaldes i escriptors de la Conca de Barberà.
El llibre de Sans Travé, que recull la situació de Solivella després de l’ocupació franquista, se cenyeix d’una manera específica a exposar el sorgiment de la idea de construcció de monuments anomenats “franquistes” com ara el de la Plaça de la Creu, l’escenari polític d’aleshores i la problemàtica que va generar la seva construcció.
En concret, aquesta obra forma part d’un estudi més ampli que Sans Travé està elaborant sobre els anomenats “Fets de Solivella, és adir, els esdeveniments succeïts al municipi entre el juliol del 1936 i el febrer del 1937, que implicaren la mort de diverses persones del municipi, així com la posterior repressió franquista cap a tos aquells que hi havien intervingut. El monument de la Plaça de la Creu. L’Ombra allargada dels “Fets de Solivella” aporta documentació original: escrita, gràfica i epigràfica, que permet que sigui el mateix lector qui extregui les conclusions i arribi a saber què va passar a Solivella en aquells anys luctuosos i dramàtics.
En aquest sentit, l’autor de l’obra, Josep Maria Sans Travé, manifestà que ha escrit el llibre des del punt de vista històric, on no es parla d’herois ni d’assassins “parlo de la gent del nostre poble protagonista d’uns fets lamentables, ja que “Solivella fou el poble de Catalunya més castigat arran de la Guerra Civil”. “Per aquest motiu –digué- he intentat ser el més objectiu i rigorós possible”.
Durant l’acte de presentació el president de Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha destacat de Sans Travé “la seva passió per la història i el seu lligam a la terra de naixença”. A més, l’ha qualificat com un referent en el món de la investigació històrica, amb un enorme coneixement sobre la documentació i els fons arxivístics d’arreu del país. Poblet ha descrit l’obra que s’ha presentat avui com “un instrument de coneixement de la història, que esdevé un veritable element més de diàleg i concòrdia”, afirmant que “recuperar la memòria és bàsic per construir, amb solidesa, el futur”.
Per la seva part, el Notari de Barcelona, Lluís Jou, en el pròleg del llibre descriu l’autor com “un ciutadà entusiasta que ha vist els arxius com un dels pilars de la memòria col·lectiva i de la seva conservació”. Jou manifestà al llarg de la seva intervenció que el llibre ha estat escrit amb respecte als desapareguts en aquells anys tant luctuosos de la Guerra Civil i de la postguerra, ja que no es parla de vencedors ni vençuts, ni d’herois ni de criminals “sinó que l’únic que pretén és donar a conèixer uns fets, on no tots foren bons ni tots foren dolents”.
Josep Maria Sans i Travé és llicenciat en història medieval per la Universitat de Barcelona i doctor en filosofia i lletres per la Universitat de Bolonya. Ha estat professor en diverses universitats, cap del Servei d’Arxius de la Generalitat de Catalunya, i director general del Patrimoni Cultural. Des de 1992 es director de l’Arxiu Nacional de Catalunya. Així mateix Sans Travé és membre de diverses associacions culturals i forma part de diferents comitès, consells de direcció i patronats de revistes, institucions i fundacions. Ha publicat diversos llibres i treballs sobre el notariat català, els ordes religiosomilitars catalanes, el monestir de Vallbona de les Monges, la Conca de Barberà i Solivella.
Diputació de Tarragona