El projecte neix el 2008 amb un primer intent de recuperar el cultiu del safrà a la Conca de Barbera i l’Alt Gaià.
Un territori on, amb més o menys incidència al llarg de la història, havia tingut una presència notable, sobretot a Rocafort de Queralt i Santa Coloma de Queralt, però també a Poblet o Vimbodí, per posar alguns exemples.
Aquest primer intent, portat a terme per Concapam, una empresa de Montblanc que promou els cultiu de plantes aromàtiques a la Conca, no va reeixir per qüestions agronòmiques, es va triar una zona experimental amb dificultats no previstes, com el tipus de sòl massa argilós o la frequentació elevada de senglars i talps, dificultats que van fer fracassar el test, al menys parcialment.
Malgrat això els dos anys i mig que va mantenir-se el cultiu experimental es van poder extraure algunes conclusions sobre aspectes que ja s’havien trobat documentats en textes tècnics d’altres zones productores actuals amb major experiència, però que van permetre completar el coneixement del cultiu del safrà, en especial a la nostra zona. Unes conclusions importants ja que dels darrers cultius a la Conca i l’Alt Gaià no se n’havia trobat gairebé cap referència més enllà de la tradició oral d’alguns pagesos i pageses d’avançada edat que encara recordaven algunes pinzellades molt escasses del conreu del safrà.
D’aquestes conclusions es va poder fer palés l’excès de ma d’obra necessària pel cultiu, però bàsicament concentrat en 3 setmanes a l’any, les de la collita, desbrinat i assecatge de les flors. Que en cas de fer plantejaments d’extensions grans de cultiu, en nombre d’hectàrees, es feia necessària la ma d’obra de molta gent durant aquestes 3 setmanes.
Vist aquests condicionants, i que les empreses agrícoles habituals a la zona no disposen de tanta ma d’obra continuada, moltes vegades un sol individu per empresa, i que es vol defugir de contractacions temporals per tants pocs dies, per una qüestiò social i humana, es va pensar en un projecte sostenible i just.
Un projecte just i sostenible
Es tracta d’edificar un projecte col.lectiu on cada empresa, o pagès, o pagesa participant ho fa amb una superfície estimada com a abastible per a gestionar-la una sola persona dedicant-hi les hores necessàries durant l’any de sembra, desherbat i reg bàsicament, que es poden realitzar d’una manera escalonada durant els mesos de l’any, i unes 3 setmanes intensives a plena jornada, que s’esdevé des de mitjans d’octubre fins mitjans de novembre (depen cada any de la climatologia), per la collita de les flors, el desbrinat i l’assecatge dels brins. La superficie que s’estima abastable segons aquestes característiques és d’uns 1000 m2, una superfície que pot arribar a produïr el segon i tercer any de cultiu uns 2 kg de brins de safrà/any.
L’empresa impulsora del projecte, ConcaPam, a part de proporcionar els bulbs de safrà als participants del projecte, s’encarrega de processar, envasar i comercialitzar el safrà a preus justos segons els costos reals al productor, de manera que l’empresa, pagès o pagesa participant obtè el preu just a la seva tasca de producció i el comprador del producte paga el preu just en funció dels costos de totes les tasques realitzades fins que arriba a les seves mans.
Aquest any han començat el projecte, a part de Concapam, dos pagesos més de Montblanc i Rocallaura i una pagesa de Santa Coloma de Queralt.
Garantia de qualitat
Un dels aspectes importants, i a la vegada essencials, del projecte és la garantia de qualitat del producte ofert. No es disposa encara de cap figura de protecció com una Denominació d’Orígen o una Zona d’Indicació Geogràfica Protegida, abans cal un llarg camí de demostrar el que ara és una proposta. Malgrat això s’actuarà des del primer moment com si ja existís un organisme de control de qualitat oficialitzat.
Registres de totes les tasques realitzades a cada finca, control i assessorament en les tasques de cultiu i sobretot una enorme confiança i col.laboració entre les empreses, pagesos i pageses participants seràn les línies mestres del camí encetat aquest mateix any 2012, tot plegat per garantir una qualitat i una seguretat estricta de que TOT el safrà que surti sota la marca del projecte « Safrà de la Catalunya interior » sigui única i exclusivament produït i envasat a la zona delimitada en un àmbit que ara per ara s’inicia a la Conca de Barberà i l’Alt Gaià, però que es preveu ampliar exclusivament a zones veïnes (on també tradicionalment s’havia conreat safrà fins començament del s. XX) a mesura que vagi avançant el projecte.
Jornades de descoberta
Donat que aquests dies coincideixen amb la florida del safrà s’han organitzat unes visites guiades gratuïtes els dies 2 i 3 de novembre, on s’ensenyaran flors i s’explicarà el projecte i les particularitats del cultiu. Cal trucar al 696718135 per fer la reserva. Podeu veure’n detalls al cartell adjunt.
Un desig, una il.lusió
El projecte parteix del desig de recuperar el cultiu del safrà a la Catalunya interior, començant per la Conca de Barberà i l’Alt Gaià, amb la il.lusió de que les catifes de les flors efímeres de l’amor tornin a pintar de color racons de la nostra terra i poder-ho compartir amb qui ens vulgui acompanyar en el viatge, si més no, gaudint d’un sabor exquisit.
ConcaPam