Col·laboració entre l’artista japonès i el mestre xocolater català.
El proper 23 d’octubre, dimarts, el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí inaugurarà a les set de la tarda l’exposició “Arigato” que mostra el treball conjunt del pastisser Enric Rovira i de l’artista Wataru. A més dels dos autors presentarà l’acte el senyor Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla. L’exposició serà al Museu fins el dia 16 de desembre.
“Arigato” és el fruit de la col·laboració entre el mestre xocolater Enric Rovira i l’artista Wataru. Una sèrie de rajoles de xocolata de grans dimensions pintades per l’artista japonès a l’obrador del mestre català. La similitud fonètica entre la paraula “Arigato” (gràcies en japonès), la paraula “gat” i la inspiració del gat del celler Augustus-Forum, en el qual els dos creadors havien col·laborat per separat, ha quedat plasmada en aquesta sèrie de preses de xocolata gegants amb la cara d’un gat.
La connexió entre els dos creadors, segons explica el mateix Wataru i segons es pot veure en el vídeo que recull la sessió de creació, va ser instantània. Mentre Rovira estenia i marcava la xocolata per tallar-la en grans rajoles, Wataru, amb una pistola de pintura comestible decorava les grans superfícies de xocolata amb el seu disseny Arigato. Un disseny que, segons l’artista japonès, vol transmetre l’agraïment universal.
Els autors
Wataru Koike, artista japonès nascut a Nagano, és la segona vegada que exposa en les sales del Museu. Abans que “Arigato”, va portar a l’any 2010 l’exposició Vida (Inochi), una reflexió sobre el pas del temps que combinava obres de Wataru amb poemes de Carles Duarte. Wataru va abandonar fa deu anys el seu lloc de director de màrqueting en una empresa de productes alimentaris de consum massiu per dedicar la seva vida a l’art. Especialment per transmetre, a través de les seves obres, la importància de tres conceptes: Ai (amor), Yume (somni) i Wa (harmonia). Desenvolupa la seva feina i els seus projectes entre Japó i Catalunya.
Dir d’Enric Rovira que és pastisser és quedar-se molt curt. De formació en la pastisseria tradicional per via familiar, la creativitat de Rovira va superar ben aviat les fronteres d’aquest món. El talent que emana des del seu obrador a la faldilla de Montserrat és reconegut arreu del món, amb especial interès al Japó i a casa seva, Barcelona. Entre les seves creacions més destacades les típiques rajoles de flors de Barcelona; una reproducció del sistema solar en una caixa de bombons; i una de les seves primeres creacions, els bombons de vinagre.
MVR.