El dissabte 4 d’ Agost Belltall va celebrar la « Festa de l’all de Belltall « .
La festa que ja arriba a la seva quarta edició i que l’ Associació de veïns I Amics de Belltall conjuntament amb l’ Agrupació de productors d’all de Belltall organitza amb molta il·lusió i esforç
Com cada any la festa s’ inicia amb un esmorzar popular amb pa torrat amb “all de Belltall” i oli de les nostre comarques, tot ben acompanyat amb olives arbequines, avellanes de Reus i vi D.O Conca de Barberà i embotits de Solivella. L’agrupació de productors d’all de Belltall va preparar com cada any una parada on podien adquirir-se els alls de la collita del 2012. Addicionalment també enguany es podien adquirir “préssec de la Comarca “ i olis de les comarques de Lleida.
Els carrers de Belltall es van omplir amb més de 700 assistents , el que suposa un record d’assistents . Els belltallencs i belltallenques voluntaris van assegurar que tothom pogués esmorzar i gaudir de la jornada. Al mateix temps al casal municipal es projectava un vídeo on es podia veure tot el procés de producció de l’all des de la primera etapa ( preparar les dents per plantar) fins la darrera enforcar els alls. Un excel·lent vídeo que també recollia un resum de totes les edicions de la festa de l’all i el programa de TVE on es parlava de l’all de Belltall
Després de l’esmorzar va tenir lloc la conferència “ Patata de Prades: Experiències CREACIÓ d’una cooperativa i una IGP” a càrrec d’ Imma Sahun , gerent de la Cooperativa de Prades i secretària de la IGP Patata de Prades . L’acte va ser introduït per Pep Lloses ( President de l’ associació de veïns i amics de Belltall) que va agrair de nou a la Diputació , Agrupació d’agricultors de Belltall , empreses col·laboradores i voluntaris la seva ajuda sense la qual la festa no seria possible. Després va prendre la paraula Neus Berengué ( Presidenta de l’Agrupació de productors d’all de Belltall) . Neus en nom d’ Agrupació i l’ Associació de veïns va fer un reconeixement a Jesús Sémper “Per la tasca realitzada de suport a la Festa de L’all de Belltall i per ser un gran professional que es preocupa pel desenvolupament de la comarca i les persones que hi viuen “.
Posteriorment Montse Sánchez vicepresidenta de l’ agrupació de productors va fer un repàs a la seva experiència personal com a consumidora i posteriorment productora d’alls i també a les activitats de promoció que fa l’ Agrupació , distribució de l’all de Belltall a restaurants, creació de la pagina web ( www.alldebelltall.cat) i també agrair el treball que el Departament d’agricultura i els seus tècnics estan fent per ajudar a millorar la qualitat de l’all de Belltall ( alguns d’ells presents a la festa com Anton Ballvé (Delegat a Tarragona), Josep Mª Roca o el mateix Jesús Sémper)
I ja si Imma Sahun va iniciar la seva ponència explicant l’ història de la Cooperativa de la Patata de Prades i també els avantatges i problemàtiques de ser una IGP Indicació geogràfica protegida. La patata de Prades es produeix a 1000 metres als pobles de Prades , Capafonts, La Febró i l’ Arbolí , són patates del tipus Kennebec de pell fina i molt saboroses. A Catalunya hi ha 5 IGP ( Patata de Prades, Calçot de Valls, Pollastre i Capó del Prat, Poma de Girona i Vedella dels Pirineus catalans), també tenim 11 DOP ( Denominació d’origen protegides ( A les comarques tarragonines tenim arròs del Delta, Avellana de Reus, oli Baix Ebre, oli Siurana, Oli Terra alta). Uns productes d’alta qualitat contrastada i verificada amb certificacions de qualitat que asseguren i verifiquen tot el procés de producció i venda. La presentació d’ Imma va acabar amb diverses preguntes dels assistents, entre les quals cal destacar que hi ha llocs que venen patata que diuen que és de Prades quan realment no ho és , ja que tota es ven en bosses de 3 kg i no a dojo ( el mateix s’ ha detectat amb l’all de Belltall en alguna fira). Inma Sahun i Pep Lloses van coincidir en que cal més persones que vulguin produir aquests productes de qualitat com son la patata de Prades o l’all de Belltall ja que s’està perdent producció i no obstant hi ha més demanda.
La festa va acabar amb el “ Ball de forques de Nalec “, un ball recuperat pels joves del poble que representa el procés de batre la palla. Els organitzadors de la festa fan un balanç molt positiu de la festa i ja treballen en la propera edició .