L’Agència Catalana del Consum presenta un nou “Pacte del Celíac” per millorar la informació i l’etiquetatge dels productes.
Coincidint demà amb el Dia Internacional de la Celiaquia, que se celebra a tot Europa el passat dissabte dia 19 de maig el conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, ha presidit la presentació d’un nou “Pacte del Celíac” per a la millora de la informació i l’etiquetatge dels productes destinats a aquest col·lectiu. Amb el nou Pacte s’implanta la utilització d’un nou distintiu a través de la qual les empreses podran diferenciar-se de la resta d’operadors del mercat augmentant la qualitat i la quantitat d’informació que dirigeixen a les persones consumidores.
El nou distintiu en l’etiquetatge dels productes i la utilització de cartells d’informació general als comerços minoristes permetran a les persones celíaques un accés molt més fàcil i segur a aquests productes en el punt de venda. Actualment, una vuitantena d’empreses fan servir aquest logotip, el que representa més de 1.000 productes del mercat alimentari perfectament identificats pels consumidors celíacs.
El passat dia 18 de maig de 2012, el conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, acompanyat del director de l’Agència Catalana del Consum (ACC) del Departament d’Empresa i Ocupació, Alfons Conesa, ha presidit avui la presentació del nou “Pacte del Celíac”, l’objectiu principal del qual és promoure la subscripció al pacte de les empreses del sector alimentari i fomentar la correcta identificació i etiquetatge dels aliments dirigits a aquest col·lectiu.
Una de les novetats principals introduïdes al pacte és el canvi del distintiu en l’etiquetatge dels productes que permet identificar d’una manera gràfica si l’aliment és apte o no per a celíacs. Amb l’entrada en vigència del nou pacte, les empreses subscriptores hauran d’utilitzar un nou distintiu, que manté el símbol de l’espiga barrada però substitueix la formulació “sense gluten” per “apte per a celíacs” i suprimeix la llegenda d’“info nutricional” necessària pels diabètics, que passa a estar prevista, amb caràcter general i per a tots els aliments, pel Reglament Comunitari de la Unió Europea.
Actualment, una vuitantena d’empreses fan servir aquest logotip, el que representa més de 1.000 productes del mercat alimentari perfectament identificats pels consumidors celíacs.
A més de l’ús del distintiu en l’etiquetatge, el nou pacte preveu també que els comerços minoristes disposin de cartells d’informació general amb el mateix contingut i símbols que els utilitzats en el distintiu de l’etiquetatge dels aliments, per tal que puguin ser fàcilment identificats com a comercialitzadors de productes aptes per a celíacs.
Segons les dades de l’Associació de Celíacs de Catalunya, es calcula que un 70% dels productes d’alimentació que hi ha al mercat no contenen gluten, per la qual cosa, identificar-los explícitament facilita als consumidors amb aquesta malaltia un accés molt més fàcil i segur a aquests productes en el punt de venda.
Una altra de les novetats més importants es centra en la regulació dels efectes del pacte sobre la marca blanca o de distribució i el fabricant del producte. Per una banda, a partir de l’entrada en vigor del pacte, els responsables de la marca blanca podran subscriure’l sense necessitar la signatura per part del fabricant. Per l’altra, els efectes del pacte afectaran la marca blanca si l’elaborador del producte el subscriu. D’aquesta manera, s’aconsegueix una ampliació subjectiva dels àmbits d’aplicació del pacte.
També s’incorpora un “concepte genèric” que exclou tots aquells productes alimentaris que contenen un sol ingredient i que, en el seu estat natural, no poden contenir gluten. A més, amb l’objectiu d’ampliar l’àmbit d’aplicació objectiu del pacte, es preveu la superació del llistat “clàssic” de productes o categories de productes que poden ser-hi sotmesos.
Per tal de garantir la total seguretat dels consumidors, també es pretén la posada en marxa de testos d’avaluació per a empreses fabricants, per tal d’assegurar la correcte gestió del gluten en la producció dels productes alimentaris.
C.C.C.B.













