El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí presentarà el proper dijous 12 d’abril, a partir de les set de la tarda, la darrera novel·la de l’escriptor Robert Saladrigas, L’estiu de la pluja. L’encarregat d’introduir i presentar l’acte serà el també escriptor Joan Rendé.
A partir d’ una greu malaltia, un càncer, Robert Saladrigas basteix una novel·la curta i intimista que, a través dels ulls d’una dona insegura (Mariona Saravia, 37 anys, resident a Nova York), ens apropa, tant com pot, als budells (llums i ombres) d’una família marcadament patriarcal i a la pròpia vida de la protagonista. Una família que s’ha regit per la tradició irrebutjable de fer arquitectes els fills primogènits; i una vida, la de la protagonista, que conviu amb una mentida consentida. Tot això dóna un tomb, pateix una sacsejada, amb la tornada de la Mariona a Barcelona per veure el seu pare, malalt de càncer. S’adona que pràcticament no sap res de la seva família i que ha de resoldre la seva situació personal . Dos assumptes que, per diferents que semblin, acabaran convergint en un punt determinat de la novel·la.
A L’estiu de la pluja, d’edicions 62, Robert Saladrigas opta com a personatge principal i narrador, com ja havia fet amb Sóc Emma (1983) i Claris (1990), per un personatge femení. En aquest cas la Mariona Saravia Franquesa, una noia insegura, que dubta, que no té clar, en un principi, que li convingui saber determinades veritats, veritats que sospita, que s’ensuma, però que no sap si vol esbrinar.
L’autor
Robert Saladrigas (Barcelona, 1940) és novel·lista. Entre les seves obres, destaquen Memorial de Claudi M. Broch (1986), premi de la Crítica, El sol de la tarda (1992), premis Sant Jordi i Crexells, La mar no està mai sola (1996), premi Carlemany, La llibreta groga (2004), premi Josep Pla, Biografia (2005) i L’altre (2008). Com a crític literari, és una referència en les novetats de ficció estrangera per mitjà de la seva secció al suplement Cultura/s, de La Vanguardia.
Museu de la Vida Rural