The Monument Valley, en català “La Vall dels Monuments” és una gran depressió plana
situada entre els estats d’Utah i Arizona (E.U).
La vall està dins la reserva dels indis “navajo”,prop del monument de Four Corners (Quatre Cantonades). El nom que li donaren els indis Navajo és Tsé Bii’ Ndzisgaii («vall de les Roques»). La vall en si, no és una vall en el sentit convencional, sinó més aviat un ampli paisatge pla, a trams desolat, interromput per les formacions enfonsades . En aquella base a terra que s’eleven les últimes restes de formes d’arenassa que alguna vegada van cobrir tota la regió.
Una llarga carretera recta i transitable condueix a través del desert cap als penya-segats vermells de 305 metres d’altura que es veuen a l’entrar a l’horitzó. La carretera travessa Monument Pass, prop d’ell diversos camins de terra surten tant a l’est i l’oest i travessen el paisatge d’arena vermella, la qual cosa ofereix una apreciació més pròxima de les formacions rocoses, tot i que aquests camins condueixen a les residències dels navajos. Aquesta és també una bona zona per a fer senderisme, encara que no hi ha senders oficials. Una ruta possible és al voltant del grup de formacions en el costat sud-est de Monument Pass: un viatge camps a travessa d’aproximadament 6.400 metres que implica travessar diverses petits penya-segats i altiplans.
L’àrea forma part de l’altiplà del Colorado. La terra del parc està formada en gran part per òxid de ferro que conté la limolita vermella. Les roques més fosques, blaves i grises es deu al color de l’òxid de manganès. La vall inclou estructures de pedra grans incloent el famós “Ull del Sol”. És famós per les seves curioses formacions.
Monument Valley ofereix potser les imatges més impactants i definitives de l’oest americà. Els altiplans i pujols vermells aïllats envoltades per un desert arenós i buit han estat filmades i fotografiades innombrables vegades al llarg dels anys per a pel·lícules, anuncis i fullets. A causa d’això, l’àrea pot semblar bastant familiar, fins i tot en la primera visita, però aviat es fa evident que els colors naturals són realment tan brillants i profunds com totes les imatges.
Els Mitten Buttes Est i oest (també conegudes com les manyoples) són dos turons a la vall
del monument Navajo Tribal Park. Quan es veuen des del sud, semblen ser dos guants gegants amb els polzes cap a l’interior.
La vista des de l’entrada és prou espectacular, però la major part del Parc Tribal Navajo només es pot veure des de Valley Drive , un camí de terra de 17 milles que comença en el centre i es dirigeix cap al sud-est entre els imponents penya-segats i altiplans, un dels més famosos és “Totem Pole”, una agulla de roca de 137 metres d’alt i pocs metres d’ample, (molt fotografiada per cert) . El camí és polsós, empinat en un parell de llocs i bastant irregular, però no necessita 4×4 acompanyats dels guies navajos A més de les roques erosionades,aquesta àrea també hi ha habitatges antics treballats en coves i penya-segats, arcs naturals i petroglifs que els turistes poden contemplar.
Al Valley el travessa la línia estatal que passa pels llocs més famosos. Un camí lateral pavimentat passa pel poble cap al nord-oest sota “Objeto Mesa” i té vistes d’altres parts menys visitades de la vall.
El Parc Tribal Navajo
Encara que es pot apreciar molt des de la carretera principal, molt més del paisatge està ocult a la vista darrere de llargs penya-segats rectes Això es pot visitar en recorreguts de mig dia; es destaquen els arcs (Calavera, Lluna de Mel i Pi), pictografies, petroglifos i ruïnes Anasazi
Lluna de mel
La denominada “Roca equilibrada”
Des dels anys 1930, s’han filmat centenars de pel·lícules del gènere del western, entre les quals destaquen, entre moltes altres, les dirigides per John Ford: La diligència, de l’any 1939; My Darling, Clementine, Fort Apatxe, Wagon Màster, La legió invencible, Riu Gran, The Searchers, Sergeant Rutledge…
Es un article de Josep M.Contijcoh