L’Arxiu Comarcal publica a internet l’arxiu d’imatges de la col·lecció Maties Masalles Ferré.
Aquesta setmana, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB) ha publicat al portal Arxius en Línia l’arxiu d’imatges de la col·lecció Maties Masalles. Es tracta de 191 fotografies; les més antigues daten de la dècada del 1940 i les més recents són de l’any 1979.
La col·lecció Maties Masalles conté 0,4 metres lineals de documentació textual i 191 fotografies. Els dos primers ingressos de documentació foren efectuats entre els anys 2015 i 2016 pel mateix Maties Masalles Ferré, qui és recordat per ser un excel·lent montblanquí, mestre de professió i preocupat per a la salvaguarda del patrimoni cultural; alhora que fou un gran activista cultural.
D’entre els documents lliurats a l’Arxiu Comarcal en podem destacar els programes i la documentació d’hemeroteca així com una sèrie de fotografies, com per exemple de l’aplec de Sant Josep de l’any 1976, de les eleccions municipals de 1979 o del Grup Gavarresa al fossar de les Moreres, també de l’any 1979.
Anys més tard, a finals de 2019, Jaume Masalles Ferré, germà de Maties, va portar a l’Arxiu Comarcal més documentació, de caràcter més familiar. Concretament, 159 negatius fotogràfics del seu pare Jaume Masalles Marsal. Si bé hi ha 9 negatius de 35 mm, els 109 restants són nitrats de cel·lulosa de diverses mides. Tot i que el plàstic és el suport dels dos tipus de negatius, cal subratllar que els nitrats són intrínsecament inestables. Aquest tipus de suport s’introduí el 1889 per a emulsions fotogràfiques de gelatina i fou un gran avenç, ja que alliberava el fotògraf del pes del transport de les plaques de vidre. Es va fabricar fins a aproximadament la dècada del 1950 tot i que quedà en desús perquè amb els anys es va descobrir que el suport sobre nitrat s’autodestrueix quan s’emmagatzema en condicions adverses i té una esperança de vida relativament curta. Val a dir que els nitrats de la família Masalles gaudeixen generalment d’un correcte estat de conservació, tret d’una desena.
L’any 2020 els tècnics de l’ACCB van procedir a la neteja dels negatius i a la seva instal·lació en material de conservació permanent adient per aquest tipus de suport. Amb mitjans de l’Arxiu també es va procedir a la digitalització i positivat de tots els negatius, inclosos els més deteriorats. Les imatges resultants de la digitalització dels negatius més deteriorats s’han millorat amb programes d’edició de fotografies per intentar recuperar el contingut, que ja estava pràcticament perdut.
La família Masalles ha col·laborat amb l’Arxiu Comarcal identificant les persones, llocs i dates de totes aquestes fotografies, que són de les dècades de 1940 i 1950. Tot i que hi ha moltes fotografies que inicialment semblen eminentment familiars, retraten el Montblanc de l’època, els seus costums, les seves tradicions i el canvi en l’urbanisme de la vila. En podem destacar les fotografies de la celebració de la Pasqua, el dia de Rams i de la Mona, i són molt rellevants les relatives a un bateig, amb tots els assistents al carrer esperant plegar confits i xavalla, en les que es veu l’antic cinema Kurssal.
Recentment, Jaume Masalles Ferré va fer entrega a l’Arxiu Comarcal d’un conjunt de positius fotogràfics, dels quals es preveu que pròximament se’n pugui a dur a terme la seva classificació, descripció i digitalització.