L’Arxiu Comarcal ingressa el fons patrimonial de Cal General de Montblanc
L’acte de cessió s’ha dut a terme aquest dimarts, dia 29 de setembre
Aquesta setmana ha tingut lloc l’acte de signatura del conveni de cessió de la documentació familiar de «cal General» a l’Ajuntament de Montblanc perquè sigui dipositada a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà.
La signatura ha tingut lloc a la casa pairal de la família Griñó, «cal General», entre el propietari del fons, Josep Solanes Griñó; l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu; i el director de l’Arxiu Comarcal, Josep M. Porta.
La documentació que s’ingressarà a l’Arxiu Comarcal conforma un fons documental de gairebé un metre lineal de documentació que esdevé rellevant per a conèixer amb més profunditat la història de Montblanc i de l’antic terme de Prenafeta i Miramar, especialment l’econòmica i social dels segles XVII a XIX.
Atenent l’alt valor d’interès públic i col·lectiu d’aquest patrimoni documental, l’Arxiu Comarcal vetllarà per garantir la seva conservació, així com també la seva divulgació entre els investigadors i la societat en general. En aquest sentit doncs, l’Arxiu Comarcal procedirà a l’organització i classificació del fons i elaborarà instruments de descripció per facilitar-ne la consulta i la difusió.
En un primer inventari, realitzat per l’historiador montblanquí i col·laborador de l’Arxiu, Gabriel Serra Cendrós, s’ha identificat documentació familiar (1723/1911), correspondència (1869/1899), de gestió econòmica (1644/1935), de fiscalitat (17571912), de cultura i lleure (1835/1896), religiosa (1815/1899) i sanitària (1742/1894), entre d’altres.
El director de l’Arxiu Comarcal, Josep M. Porta i Balanyà, valora molt positivament aquest tipus de cessions efectuades per part de particulars, ja que, sovint, contenen documentació d’un alt valor històric per a la nostra comarca i donen a conèixer aspectes de la nostra història molt poc coneguts pel fet que no es tracta de documentació produïda per emissors institucionals o oficials sinó per ciutadans normals i corrents, que, al cap i a la fi, són els qui construeixen el dia a dia de la història dels pobles i les ciutats.