Està relacionat amb les festes locals i tradicionals.
Un dels objectius principals de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB) durant aquest període d’estat d’alarma i de confinament ha estat el de portar els arxius a casa. En aquesta ocasió, s’ha editat un audiovisual amb fragments de pel·lícules ingressades a l’ACCB, datades entre els anys 1970 i 2000, les quals mostren festes i tradicions populars celebrades a diverses poblacions de la Conca de Barberà. La publicació d’aquest audiovisual s’emmarca dins el projecte Catalunya des dels Arxius, impulsat per la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya.
Es tracta d’un muntatge de 25 minuts en el que s’hi poden veure fragments de les següents pel·lícules: Colla Vella Xiquets de Valls a Santa Coloma de Queralt, de 1970, de l’autor Josep Albareda Duch; Festes i Fires de Sant Maties, de 1972, de Josep M. Moix Cabeza; Cossos a la plaça Major de Montblanc, de 1975, del mateix autor; Festa de Sant Antoni a Montblanc, de 1976, i V Trobada de bastoners de Catalunya, enregistrades totes dues per Vicenç Basulto Casas; Festa del Sagrat Cor de Solivella de 1983, encarregada pel consistori solivellenc i realitzada per Nou Estudi; i finalment, Festes de la Serra de 1996 i Dinar de germanor a l’ermita de Sant Josep de Montblanc, de l’any 2000. L’autor d’aquests dos darrers films és Jaume Civit Solé.
Aquesta proposta de l’Arxiu Comarcal es tracta d’un muntatge que mostra fragments de les pel·lícules originals. És a dir, en realitat, els films tenen una durada més llarga, però s’han tallat i editat per a poder donar-ne un tastet. Val a dir però que, en tot moment, s’ha respectat el so original, i fins i tot, en algun dels fragments, els autors, en veu en off, relaten les imatges. Tot això, amb excepció del primer film relatiu a l’actuació de la Colla Vella Xiquets de Valls, ja que la pel·lícula original no té so i, en postproducció, s’hi ha afegit per tal de fer la visualització més agradable i amena.
L’audiovisual presenta les imatges de manera cronològica. El primer fragment, de 1970, està compost per unes imatges d’una actuació de la colla castellera vallenca a la plaça Major de Santa Coloma de Queralt. En la segona pel·lícula, es poden veure les segones Festes i Fires de Sant Maties, realitzades l’any 1972. Cal recordar que les Fires de Montblanc anteriorment es desenvolupaven el mes de desembre. Seguidament, ens divertirem amb uns jocs tradicionals, de 1975, a la plaça Major de Montblanc, on podem veure, per exemple, el “trencar l’olla”.
El segueix un muntatge de diversos fragments d’una pel·lícula que mostra la Festa de Sant Antoni de Montblanc de l’any 1976. Hi podem veure moments de la benedicció i també dels tres tombs, amb la comitiva de cavalls, carruatges i tractors pels carrers de la vila. Després, unes lluïdes imatges de Montblanc vestit de festa per celebrar la V Trobada de bastoners de Catalunya, que va tenir lloc el dia 11 de maig de l’any 1980.
En el següent film, amb imatges de Solivella, podrem gaudir de la tradicional celebració d’aquesta vila de la Festa de Sagrat Cor de 1983.
Les dues darreres pel·lícules són de l’autor Jaume Civit Solé. En primer lloc, Les Festes de la Serra de 1996, amb la celebració del centenari de l’arribada de les monges al Santuari. S’identifica la gran festivitat que envoltava la vila ducal: el seguici popular, la banda de música, els trasllats de la Mare de Déu i, fins i tot, la visita de l’actual rei d’Espanya, Felip VI. Finalment, i per tancar l’audiovisual, hi ha les imatges d’un dinar de germanor a l’ermita de Sant Josep organitzat per l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi l’any 2000, que transmet un ambient festiu, desenfadat i alegre.
És habitual que l’Arxiu Comarcal organitzi jornades cinematogràfiques. De fet, ja se n’han realitzat set edicions. Unes jornades que porten per títol Imatges que fan història. En aquesta ocasió, degut a les circumstàncies de confinament i per la impossibilitat d’organitzar actes públics, s’ha optat per unes Imatges que fan història virtuals.
El vídeo és consultable a la pàgina web de l’Arxiu, mitjançant el banner que l’identifica i també està publicat a la llista de reproducció de l’ACCB al canal de Youtube de la Xarxa d’Arxius Comarcals.