L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB) ha fet visible a la Xarxa la col·lecció de complement de fotografies.
Es tracta d’una col·lecció formada per 507 unitats documentals que contenen 565 fotografies.
Parlem de fons de complement quan un Arxiu no disposa del document original, però sí d’una còpia reprogràfica. És a dir, el titular dels documents cedeix els originals temporalment a un Arxiu per a la seva digitalització. Una vegada aquests ja estan reproduïts, els originals es retornen al seu propietari.
La col·lecció de complement de fotografies de l’ACCB és una col·lecció viva, que any en any va creixent gràcies a la col·laboració de particulars que cedeixen fotografies curioses i/o que tenen un interès públic. Val a dir, que aquelles fotografies que a priori semblen eminentment familiars, sovint mostren el nostre passat col·lectiu: canvis en l’arquitectura del paisatge, en el vestuari, en els pentinats, en les persones en si mateixes, etc.
Pel que fa la col·lecció, les fotografies més antigues són d’inicis del segle XX, possiblement còpies en paper a la albúmina, la tècnica fotogràfica més utilitzada al final de la dinovena centúria. Per contra, la fotografia més recent és de l’any 2001; es tracta d’un retrobament de jugadors que conformaven de l’equip de futbol La Mehal-la, al Santuari de la Serra. Majoritàriament, la cromia de les fotografies de la col·lecció és en blanc i negre, tot i que també n’hi ha una seixantena amb color.
D’aquesta col·lecció en podem destacar més d’un centenar d’imatges, totes elles relacionades amb el futbol montblanquí, cessió de l’investigador, i especialista en la història d’aquest esport, Josep M. Castellví i Tàrraga. També en destaquem les gairebé 400 fotografies relacionades amb el poble de Rocafort de Queralt. L’estiu passat, durant la Setmana Cultural organitzada pel consistori rocafortí, l’Arxiu Comarcal va endegar una campanya de captació de fotografies a la vila, que consistí en una presentació pública que pretenia conscienciar a la ciutadania de la importància de conservar els documents fotogràfics i audiovisuals. La xerrada es va complementar amb una petita mostra de material de conservació utilitzat en els arxius i en una exposició de fotografies custodiades a l’ACCB. En aquest sentit, des de l’Arxiu s’agraeix enormement a totes aquelles persones que han col·laborat amb el centre cedint fotografies. Fins al moment, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà custodiava molt poc material gràfic d’aquesta població, fet que esdevenia un handicap per a la investigació; en canvi, actualment, se’n disposa d’un bon nombre.
La digitalització del patrimoni documental és un tema del tot prioritari per a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. Amb la seva implementació s’aconsegueix que, a banda de vetllar per l’original, ja que s’evita la seva manipulació, el document és més accessible per a la ciutadania ja que es pot consultar per Internet. Concretament, al Portal Arxius en Línia, al que s’hi pot accedir des de la pàgina web de l’ACCB: http://cultura.gencat.cat/arxius/accb.
No obstant això, en els centres d’arxiu som partidaris de conservar els originals, perquè disposem de les instal·lacions idònies en les quals els documents s’instal·len amb el material adient atenent al seu suport. A més, periòdicament es realitzen controls mediambientals que mesuren els nivells adequats de temperatura i sobretot d’humitat. Tot i així, a vegades, els titulars prefereixen mantenir la seva custòdia i és per això que s’originen o creen els fons de complement.
A l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, disposem de diversos fons i col·leccions d’aquest tipus: com ara la col·lecció de Les Forests Públiques de la Conca de Barberà; la col·lecció de fotografies que ara presentem, i també la col·lecció de manuscrits, que conté documentació d’entre 1213 i 1926. Pel que fa als fons de l’administració local que no tenen el seu fons dipositat a l’Arxiu, hem fet accessibles les còpies digitals dels llibres d’actes dels ajuntament de l’Espluga de Francolí, de Forès, de Montbrió de la Marca, de Passanant i Belltall, de Pira, de Santa Coloma de Queralt, de Sarral i de Vilanova de Prades. Pel que fa a fons religiosos, també tenim disponibles a internet els llibres sacramentals de la parròquia de Sant Miquel de l’Espluga de Francolí, que abraça el període 1862-2001. En quant a documentació d’associacions i fundacions, l’ACCB guarda una còpia reprogràfica de tres llibres d’actes de la Junta General del Sindicat Agrícola de Pira, del període 1922-1944 i també és molt recomanable accedir a l’important fons patrimonial, també visible a la Xarxa, de la Família Requesens de Santa Coloma de Queralt, amb documentació d’entre 1614 i 2001.