La poesia torna al Museu de la Vida Rural amb la setena edició del Festival RUSC.
El Rusquet, l’espectacle Vull les olives, de Dolo Beltrán i Anna Carné, i el taller de fotografia expressiva per a joves Construïm Mirades completen un programa que compta amb més activitats que en edicions anteriors.
Per setè any consecutiu torna la poesia al jardí del Museu de la Vida Rural amb la celebració, dijous 25 de juliol a les vuit del vespre, del RUSC, el Festival de Poesia de l’Espluga de Francolí. Un festival intergeneracional on es poden sentir les veus més joves del panorama líric català al costat de poetes consagrats i de llarga trajectòria.
En aquesta setena edició, sortiran a escena per recitar els seus versos Raquel Santanera, Carles Rebassa, Pau Sif i Nati Soler. Tancarà l’acte l’actuació musical del duet vocal Tarta Relena. Durant l’acte, es disposarà de zona de menjar i beguda.
Però el RUSC no comença ni acaba amb el recital de poesia del 25 de juliol. El festival compta amb d’altres activitats i, aquest any, s’amplia amb noves propostes. Com cada any, torna el Rusquet, que portarà al museu l’espectacle infantil “Parnassus i la llegenda del Drac”, un espectacle teatral que anirà a càrrec de la companyia Els Salats i que es celebrarà dissabte 27 de juliol a les 11 del matí.
L’edició d’aquest any del festival també comptarà amb un nou acte de la mà de Dolo Beltrán (Pastora) i Anna Carné, que portaran l’espectacle Vull les olives. A les 20.30 h del divendres 26 de juliol, les dues artistes inundaran de música i poesia el jardí del museu amb un recital inusual, insospitat, prosaic, poètic, gamberrillo i auster alhora.
Mitja hora abans de l’espectacle Vull les olives, seran els joves participants al taller de fotografia Construïm Mirades qui intervindran en el festival. Ho faran per presentar l’obra que han desenvolupat del 8 al 12 de juliol durant el taller de fotografia experimental i artística conduït per Marta Garcia i Oriol Segon.
Totes les activitats del RUSC són gratuïtes i tota la informació es pot consultar a www.museuvidarural.cat. Un festival organitzat conjuntament pel Museu de la Vida Rural i Edicions Poncianes, segell editorial.
RECITAL RUSC 2019
Pau Sif (La Pobla de Farnals, 1978). És llicenciat en Filologia Catalana i Hispànica, i treballa de traductor, corrector i editor. Ha traduït narrativa i poesia sèrbia, croata i italiana i és un dels fundadors d’Edicions del Buc, dedicada exclusivament a l’edició de poesia. Ha publicat els llibres de poesia Ferralla (1997), Tríptic d’un carrer (2003), Viatger que s’extravia i Breakfast at Saint Anthony’s Market (2011), Arnes (2016) i Veles (2018).
Raquel Santanera Vila (Manlleu, 1991). Creix a la plana. Ha cursat el grau d’Estudis Literaris i el màster en Construcció i Representació d’Identitats Culturals. Ha escrit Teologia poètica d’un sol ús, premi de poesia Martí Dot (2014), amb què inaugura el Babaisme, un esforç per forjar una nova mitologia del jo poètic que continua en el segon poemari, De robots i màquines o un nou tractat d’alquímia, premi de poesia de Pollença (2017). Actualment és programadora a l’Horiginal i del cicle de poesia a la comarca d’Osona, Els Vespres Malgastats.
Nati Soler Alcaide (Llorenç del Penedès, 1959). Modista de professió i poeta de vocació, troba en el seu entorn els motius per a escriure. Ha publicat deu llibres de poesia, una novel·la breu i un llibre de prosa poètica. Ha participat en una dotzena d’antologies a conseqüència de premis obtinguts, entre els quals l’Iben Hazm, el Grandalla o el Màrius Torres. És membre activa del Grup Art Polièdric que fa exposicions interpretant temàtiques diverses i escriu articles en premsa comarcal.
Carles Rebassa (Palma, 1977). Ha publicat els llibres de poesia Requiescat in pace (amb Pere Perelló), Poema B, Els joves i les vídues (XLIV Premi de Poesia Ausiàs March) i Pluja de foc. Eren ells (Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler 2016 i Premi Ciutat de Barcelona 2017) és la primera novel·la que publica. Li agrada l’oralitat de la literatura, i fa recitals arreu del país i a fora. Amb Sons bruts, el 2018 va rebre el Premi Carles Riba de poesia.
Tarta Relena clourà l’acte amb la seva actuació musical. Helena Ros i Marta Torrella fan cançons del món i la mediterrània a cappella. Des de Creta fins a Björk passant per Maria del Mar Bonet, segons aquest duet vocal “totes les cançons són del món menys les dels extraterrestres”. Ens porten les obres del seu primer disc, que han publicat amb el nom d’Ora pro nobis (The Indian Runners, 2019).