Més de 150 persones han assistit a l’acte, que ha suscitat molt interès.
Josep M. Porta i Balanyà, historiador montblanquí i també director de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, ha presentat el llibre Les sortides de les marededeus de la Serra de Montblanc (1687-2016). Devoció i festa. L’acte de presentació es va dur a terme el passat dissabte dia 15 de setembre a la sala de les Corts Catalanes, situada al claustre de Sant Francesc, a Montblanc.
El llibre, finançat per l’ajuntament de Montblanc i editat a Cossetània, ja es troba a la venda.
[row]
[col col=6] Taula presidencial [/col]
[col col=6]públic assistent [/col]
[/row]
Francesc Benet i Ribé, tinent d’alcalde i president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, va ser l’encarregat de presentar l’acte en substitució de Josep Andreu i Domingo, alcalde de Montblanc, que es trobava a Waterloo, en una reunió amb el president Carles Puigdemont.
L’acte va comptar amb les intervencions de Toni Cartanyà i Moix, president de les Festes de la Serra de 2016; Josep Gomis i Martí, ex-alcalde montblanquí, entre d’altres càrrecs, i actualment president de l’Associació Museu-Arxiu, i del plebà Mossèn Simó Gras i Solé.
En primer lloc Toni Cartanyà, va destacar el valor que sempre han tingut les baixades de les imatges de la Mare de Déu de la Serra, de la petita i de la gran, per a la vila montblanquina. Segons ell, la seva devoció supera l’àmbit de la fe i va assegurar que el llibre de Josep M. Porta contribueix en gran manera a mantenir viva aquesta tradició, d’identitat col·lectiva montblanquina; “és important no perdre els orígens”.
En segon lloc, Josep Gomis va encarregar-se magistralment de fer la glossa de l’obra. Però primerament, va destacar els esforços que sempre ha fet Josep M. Porta en l’àmbit de la investigació i divulgació històrica pel que es refereix a Montblanc i a la Conca de Barberà.
Referent al llibre, va exaltar la manera com l’autor, a banda d’explicar una crònica ordenada d’uns esdeveniments històrics, aporta detalls del context que l’envolta, i que no formen part estrictament de les sortides de les marededeus de la Serra. Josep Gomis, va assegurar que Porta no només relata uns fets, sinó que explica perfectament què suposaven aquells fets pels contemporanis que ho van viure. En aquest sentit, va destacar que l’autor, en el seu llibre, aporta troballes rellevants, abans mai publicades, que ajuden a conèixer “d’on venim i qui som”.
Per acabar el seu discurs, Gomis va titllar l’obra de Porta com “una crònica recopilatòria d’un dels capítols més interessants de la història montblanquina”.
El tercer en intervenir va ser el propi autor, Josep M. Porta. En primer lloc va agrair a tot el públic assistent, la seva participació a l’acte, de fet, molt concorregut, i a totes aquelles persones que directament i indirecta han col·laborat en l’elaboració de l’obra. Després va donar unes pinzellades del llibre i de la tasca de gairebé 3 anys que hi ha al darrere.
De fet, Josep M. Porta, ha estudiat rigorosament la documentació, la bibliografia i la premsa històrica per tal de resseguir les sortides de les dues imatges de les marededeus de la Serra, de la petita i de la gran. En aquest sentit, va aclarir que el que ha relatat en el seu llibre, és un compendi de tota aquella informació que es troba documentada. Per una banda, analitza les sortides de la Mare de Déu petita i, posteriorment, les de la imatge gran. Detalla igualment els estralls que la Guerra del Francès va provocar en el monestir i les grans festes que es van celebrar el 1816 amb motiu del retorn de la imatge gran al seu santuari, després de la corresponent reconstrucció. I per altra banda, cal destacar que l’autor, amb la lectura d’aquest llibre convida a la reflexió per part dels montblanquins, ja que també analitza els orígens decennals, els anys 1916 i 1926, de la celebració de la Coronació Canònica de la Mare de Déu de la Serra. I, si d’una manera o altra, la història es repeteix, encara que mai en les mateixes circumstàncies, la nostra generació ja porta trenta anys fent festes també cada deu anys.
La quarta intervenció va ser a càrrec del plebà montblanquí, el Mossèn Simó Gras. Va assegurar que Porta, amb la seva obra, relata perfectament les passions que la Mare de Déu de la Serra desperta entre els montblanquins i montblanquines.
Segons el plebà, les Festes de la Serra han esdevingut un element molt important en l’essència montblanquina, tant en el passat, com en el present, i també espera que ho sigui en el futur.
Va ressaltar que certament les Festes de la Serra contenen un element festiu i cultural, però va subratllar que l’element de devoció és el vertader leiv motiv d’aquestes festes extraordinàries. En aquest sentit, el plebà montblanquí va manifestar que ell es posiciona favorablement perquè aquesta festa esdevingui decennal, tal i com Josep M. Porta, a partir de l’anàlisi documental, proposa en el seu llibre.
Finalment, Francesc Benet va tancar l’acte comunicant als assistents que l’Ajuntament de Montblanc proposarà un període de reflexió i que a la primavera, es portarà a terme una consulta democràtica popular, per preguntar als convilatans si desitgen que les festes de la Serra tinguin una periodicitat decennal o que continuïn com fins ara, cada vint-i-cinc anys. A més, també es sotmetrà a votació popular si hom vol que sant Jordi esdevingui patró de la vila, junt amb sant Maties i la mare de Déu de la Serra.
En finalitzar l’acte, tots aquells assistents que així ho van desitjar, van poder adquirir el llibre i l’autor, va procedir a signar els exemplars.
Paral·lelament, a la sortida, entre els murs del recent reconstruït claustre de Sant Francesc, es va oferir una copa de cava als assistents a més d’un petit refrigeri.