L’Arxiu Comarcal presenta el fons del Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca.
El passat dissabte 9 de juny, Dia Internacional dels Arxius, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB) va dur a terme l’acte de presentació del fons del Museu-Arxiu, recentment dipositat a l’Arxiu Comarcal mitjançant una cessió en comodat.
En realitat, es tracta d’una col·lecció molt interessant formada principalment per manuscrits recollits mitjançant donacions efectuades pels prohoms montblanquins que impulsaren els primers anys del Museu i d’altres d’anònimes. Ens estem referint, per exemple, al llibreter Josep Porter i Rovira, al polític Josep Andreu i Abelló i al pintor Ismael Balanyà i Moix, entre d’altres. Entre aquestes donacions hi podem destacar el Llibre del Mostassaf de Montblanc (s. XV-XVI); part dels manuscrits del montblanquí Ramon Cantó i Espinach (1844-1907), on relata la història de Montblanc; també cartes de Napoleó Bonaparte o de la reina Maria de Luna (1935-1406), esposa del rei Martí l’Humà, adreçada a les autoritats montblanquines; una concessió del rei Felip II; documentació notarial; 26 pergamins, dels quals un, fa referència a la consagració de l’església de Santa Maria l’any 1528; un àlbum de records de l’Orfeó Montblanquí; més de 100 fotografies, de les quals 55 són de la col·lecció Pere Català; així com també impresos menors, postals i cartells, entre d’altra documentació.
L’acte, que va tenir lloc a la capella de l’Antic Hospital de Santa Magdalena, seu de l’Arxiu Comarcal. En primer lloc, Josep M. Porta, director de l’ACCB, va parlar de la importància de les cessions en comodat com és el cas de la col·lecció del Museu-Arxiu i el fons de l’Administrador de finques Joan Farriol de Montblanc, ingressat també recentment i cedit pel matrimoni Ramon Requesens i Angelina Torrellas. Val a dir, que ambdós convenis de cessió es van signar en finalitzar l’acte.
Seguidament, Josep M. Porta, va convidar al titular del fons Farriol a pronunciar unes paraules. Ramon Requesens, en va destacar la documentació històrica de la família Toda i va explicar el periple del fons fins arribar a l’Arxiu, tot destacant que el seu pare, Josep M. Requesens, volia que fos dipisitat en un arxiu, quan aquest existís a la vila.
A continuació, Josep Gomis, president de l’Associació Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca, va agrair a l’Arxiu Comarcal la recepció d’aquesta col·lecció. Segons va explicar, l’Arxiu Comarcal és el centre idoni per garantir la correcta preservació d’aquest fons amb documentació tant interessant i variada. També va ressaltar que, d’entrada, l’Arxiu Comarcal dediqués una partida econòmica a restaurar el Llibre dels Mostassafs de Montblanc (s. XV-XVI).
Per la seva banda, la consellera de Cultura del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Carme Amenós, va finalitzar els parlaments agraint a totes les parts les cessions dels documents i va subratllar la importància d’aquest tipus d’ingressos a l’Arxiu Comarcal en el context de la salvaguarda del patrimoni documental comarcal.
Després d’aquestes intervencions més formals, es va dur a terme dues conferències sobre la restauració i la importància històrica del Llibre dels Mostassafs de Montblanc. Les xerrades van anar a càrrec de la restauradora Núria Vila Lafita i del Dr. Josep M. Sans Travé.
L’acte finalitzà amb la cloenda per part de l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, i tot seguit, els assistents van poder veure una mostra de la documentació ingressada pel Museu-Arxiu mentre se’ls servia una copa de cava.
[row]
[col col=6][/col]
[col col=6][/col]
[/row]
Pel que fa a la correcta preservació, tant del fons de l’administrador de finques Joan Farriol com de la col·lecció del Museu-Arxiu, els tècnics de l’Arxiu han fet un inventari previ a la catalogació definitiva.
De la mateixa manera, l’Arxiu Comarcal preveu que entre aquest any i el 2019, atenent a disponibilitat pressupostària, es procedeixi a la restauració dels 26 pergamins de la col·lecció de l’Associació Museu-Arxiu així com també de l’àlbum de fotografies i records de l’Orfeó Montblanquí.
Cal destacar igualment que l’Arxiu Comarcal vetllarà per la difusió de tota aquesta documentació, tot facilitant al màxim el seu accés. De manera progressiva, es procedirà a la seva digitalització, fet que evitarà la manipulació de l’original i en permetrà la seva consulta des d’internet.
D’altra banda, convé recordar que l’Arxiu Comarcal, i també en el marc dels actes de la Setmana Internacional dels Arxius, està duent a terme una campanya d’identificació de fotografies d’entre els anys 20 i els anys 60 del segle passat, gràcies a la col·laboració de la Unió de Botiguers i Comerciants de Montblanc. Amb aquesta campanya, a banda de la identificació de les fotografies (persones, dates, localització, etc.) s’aconsegueix difondre els tres fons fotogràfics de Vicenç Baldrich, Anton Moix i Joan Sabaté a més de donar a conèixer l’Arxiu Comarcal a la ciutadania. Recordem que les fotografies restaran exposades als aparadors dels establiments fins a aquest dissabte dia 16 de juny.