Una de les tasques que té encomanades l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà és la divulgació del ric patrimoni documental que custodia i el foment del seu estudi.
És per això que, progressivament, l’Arxiu consolida i omple de continguts el seu Servei Didàctic, adreçat bàsicament a les escoles i instituts de la comarca. La idea és donar a conèixer l’Arxiu als més joves i acompanyar-los en les seves primeres passes en el camp de la investigació històrica.
En aquest context, al llarg del mes d’abril s’han realitzat un seguit d’activitats en col·laboració amb diversos centres educatius.
Els dies 4 i 5, l’arxivera Lali Albareda va participar en la Setmana de treball per projectes de l’Institut Joan Segura i Valls de Santa Coloma de Queralt, que el curs de 3r. d’ESO dedicava a la orientació i la recerca. El dia 4 va fer xerrades a les dues classes d’aquest curs per tal de guiar als estudiants en el tria del tema del treball de recerca de 4t. ESO i donar-los alguns conceptes metodològics bàsics per a la seva confecció. També va col·laborar en l’elaboració del quadern Tastets de Recerca i el dia 5, a l’arxiu de l’Ajuntament de Santa Coloma, va atendre al grup que van triar el taller relatiu a l’estudi de l’evolució de les botigues de la Plaça al llarg del segle XX.
Al seu torn, el dijous dia 19, el director de l’Arxiu, Josep M. Porta, va fer una xerrada als alumnes de 1r. de batxillerat de la branca d’Humanitats de l’Institut Martí l’Humà de Montblanc. Primerament els va presentar l’Arxiu Comarcal, les funcions que té encomanades, els fons que custodia i amb quines condicions ho fa; i seguidament va orientar als estudiants en tot el relatiu al Treball de Recerca que hauran de presentar l’any que ve. En el torn obert de paraula, es va debatre sobre possibles temes d’estudi.
[row]
[col col=12] Servei didàctic. Alumnes Solivella a l’Arxiu [/col]
[/row]
Finalment, el dia de Sant Jordi, els alumnes dels cicles mitjà i superior de l’escola Sagrat Cor de Solivella van visitar les dependències de l’Arxiu Comarcal. Se’ls fer una visita guiada per les instal·lacions del centre per tal de donar a conèixer als nois i noies la història de l’antic Hospital de Santa Magdalena i les tasques que actualment s’hi realitzen. Especialment per a aquesta ocasió, el Servei Didàctic va redissenyar el quadernet Vine a l’Arxiu! que es completa al llarg de la visita, a fi i efecte d’incorporar referències a Solivella i concretament al seu castell. Aquesta visita complementa l’activitat escolar Georeferenciem la Conca de Barberà fent teatre dins el programa Apadrinem el nostre patrimoni promoguda pel Centre de Recursos Pedagògics de la Conca de Barberà.