La Fundació Carulla inicia una nova etapa al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, renovant-ne la direcció i iniciant un procés de reflexió estratègica
El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, impulsat per la Fundació Carulla, inicia una nova etapa amb la incorporació com a màxima responsable de Gemma Carbó, experta en polítiques culturals i amb àmplia experiència al món museístic.
El museu combina l’exposició de peces i escenografies de la vida rural amb un relat que mostra l’evolució de la vida al món rural a Catalunya en els últims 200 anys, i posa de manifest el canvi de model productiu agrari que ha transformat la societat, els seus costums, paisatges i relacions. Un museu que rescata el temps passat per conduir-nos al futur.
- Nous reptes per a nous temps
Coincidint amb el trentè aniversari del museu, la Fundació Carulla vol que Gemma Carbó lideri una renovació de la institució adaptant-la a les noves tendències museístiques, posant l’accent en la creació de coneixement, la implicació amb la societat i la generació de pensament crític a través del diàleg i la interacció social. El museu no s’ha de definir només per la seva col·lecció, sinó per la capacitat d’influir en la societat, de formar-ne part i ser un agent actiu en la seva transformació. En aquest sentit, l’any 2018 ha començat amb la inauguració d’una exposició pròpia, “The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la” que, partint d’un cas històric, posa èmfasi en un problema actual, el dels refugiats climàtics, que en els propers anys ens afectarà a tots i del qual n’hauríem de ser conscients.
- Ramon Rosich, 30 anys a càrrec del museu
L’anterior director, Ramon Rosich, al capdavant de la institució des de la seva inauguració, passa a ser el conservador del museu, un càrrec imprescindible atès el volum de la col·lecció i el seu constant creixement.
- Sobre Gemma Carbó
Amb una dilatada experiència vinculada al món museístic, Gemma Carbó ha estat fins fa ben poc directora de la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals de la Universitat de Girona. Ha treballat, entre d’altres, al Museu d’Arqueologia de Catalunya – Empúries, al Museu del Cinema a Girona i al Laboratori de Cultura i Turisme de la Fundació Barcelona Media. Presideix l’Associació Conarte Internacional, lligada a Conarte Mèxic, amb l’objectiu d’establir aliances entre el món artístic i educatiu a Catalunya.
La Fundació Carulla, creada l’any 1973, treballa per promoure la llengua, la cultura i els valors que configuren la societat catalana, amb la voluntat d’enfortir el sentit de pertinença. Els projectes actuals de la Fundació giren a l’entorn de tres àmbits d’acció: Educació, Cultura i Societat.