L’Eufònic fa visibles els vincles entre el festival Oudeis a Occitània i l’art sonor gestat al delta de l’Ebre.
Aquest divendres arriba Eufònic Urbà a Arts Santa Mònica de Barcelona, on s’instal·larà fins al proper 18 de febrer amb algunes de les millors actuacions audiovisuals i propostes experimentals que van passar per l’última edició d’Eufònic, el festival d’arts sonores i visuals que se celebra a finals de l’estiu a les Terres de l’Ebre. Però també hi haurà propostes inèdites al país com les nascudes arran de la col·laboració entre Eufònic i el festival Oudeis, un certamen que es celebra entre muntanyes a la zona d’Occitània a una hora de camí de Montpeller. De la costa ebrenca a la muntanya occitana, la relació entre tots dos festivals ha comptat amb el suport de l’Institut Ramon Llull i ha permès que dos artistes d’aquí vinculats a Eufònic, Shoeg i Lloret Salvatge, realitzessin una residència artística a Le Vigan; i que els artistes proposats pel festival Oudeis, els francesos Gaspard i Sandra Bébié-Valérian s’instal·lessin una setmana a la residència de Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre a Balada per treballar en una versió de la seva peça “Frack” adaptant-la al fallit projecte Castor. Tots tres estaran presents a l’Eufònic Urbà.
La proposta de Gaspard i Sandra Bébié-Valérian ja es va poder veure a la Cisterna del Vall d’Alcanar durant Eufònic, i els treballs de Shoeg i Lloret Salvatge es van presentar a finals de novembre a Le Vigan, i ara s’estrenen a Arts Santa Mònica. Shoeg, l’alter ego del tortosí Carles Martorell, és probablement dels millors representants de la música electrònica nacional: membre del combo de dansa i moviment Ensemble Topogràfic, es mou en un univers sonor fet d’ambient hiperdigital, abstracció i malenconia enrarida. A Le Vigan va gestar la peça “Silicone”, en la qual també s’encarrega de la part visual, realitzat amb Unity, 3D i fotogrametria, on a partir d’una exploració de les possibilitats dels motors de videojoc crea una atmosfera nova on superposa alguns habitants de Le Vigan dins espais que els són comuns amb la voluntat de projectar una nova realitat i un nou discurs.
Per la seua banda, Lloret Salvatge, el projecte del gironí Quim Font, va instal·lar-se en un entorn rural enmig les muntanyes per donar forma a un projecte que ha d’ampliar-se en un futur, i que, sorprenentment, l’ha apropat a estructures més rítmiques del que solen ser habituals en els seus treballs, basats en micro-composicions instrumentals atmosfèriques que semblen relatar la quotidianitat, properes al gènere de la banda sonora.
Eufònic Urbà se celebrarà dos dies de manera concentrada –divendres i dissabte, 2 i 3 de febrer- amb actuacions, presentacions i dues instal·lacions artístiques que es podran visitar fins el 18 de febrer: la de “Frack” dels francesos Sandra i Gaspard Bébié-Valérian i “In Between” de l’artista italià Fabio Perletta, que treballa a partir del potencial sonor de l’arròs i que va crear expressament per a l’Antic Molí d’Ulldecona. També es presentaran els treballs de dues de les residències artístiques convocades per Eufònic en col·laboració amb el Centre d’Art Lo Pati d’Amposta: el treball de Marcel Pié i Estampa, “Rotondes”, una peça audiovisual creada a partir de la filmació de diverses rotondes al delta de l’Ebre, i “Rusc sonor” de l’artista italiana Valéria Muledda, basat en les experiències de l’escolta i la comunicació a partir de l’anàlisi de les comunitats d’abelles a el Perelló.
En l’apartat musical, cal destacar la presentació del darrer disc del grup Tiger Menja Zebra, “Anarquia i mal de cap”, així com l’actuació de Los Voluble, laboratori de producció que pren l’art flamenc com a punt de partida amb resultats que inclouen l’art d’acció, la poesia fonètica, la remescla audiovisual i la intervenció en l’espai públic. Eufònic Urbà també portarà a Arts Santa Mònica l’experimentalista sonor valencià Guillem Martí-Ciscar amb una peça que exprimeix la sonoritat dels objectes quotidians; i l’artista d’electrònica postexperimental Arnau Sala com a Ex Continent.
Totes les activitats d’Eufònic Urbà són d’entrada gratuïta.