Litterarum aconsegueix una xifra rècord de programadors i espectadors l’any que n’ha fet deu.
La Fira del Llibre Ebrenc es consolida amb un volum de vendes semblant al de l’any passat.
La literatura que es veu s’ha gaudit d’una manera especial en aquesta desena edició de Litterarum, que amb l’etiqueta #joentinc10 ha aconseguit que els seguidors i els amants de la literatura en català sentissin encara més seua la Fira d’Espectacles Literaris de Móra d’Ebre.
Ha estat una edició rècord sobretot pel que fa a la participació d’espectadors i de programadors, un públic estratègic per a la Fira, ja que un dels seus objectius principals és escampar els espectacles programats a Móra d’Ebre arreu dels Països Catalans. La xifra ha estat de 75 programadors, un 60% havien vingut altres vegades i el 40% ho han fet per primera vegada, però el més important és que un 52% han contractat espectacles a través de Litterarum durant els darrers tres anys. “Són xifres importants que ens indiquen que hi ha hagut un punt d’inflexió i això explica també que el Departament de Cultura ens consideri una fira estratègica dins el Pla de Lectura 2020”, ha apuntat el director de Litterarum, Albert Pujol. Pel que fa al perfil dels programadors, majoritàriament són biblioteques i ajuntaments de municipis de menys de 10.000 habitants, que contracten espectacles de petit format.
Durant aquests quatre dies de fira, prop d’una cinquantena d’artistes han portat espectacles a Móra d’Ebre i han valorat especialment que, al marge de presentar les seues propostes escèniques, també les han pogudes explicar als programadors cara a cara. Precisament, una de les novetats importants d’aquesta edició ha estat el Tast-Avanç, en què s’han ofert als programadors espectacles en fase final de creació amb vista a efemèrides literàries imminents. Així, en aquesta primera edició, han estat espectacles inspirats en l’obra de Joan Brossa, de qui el 2018 se celebrarà el 20è aniversari de la seua mort i el 2019 el centenari del seu naixement.
Pel que fa als espectacles més vistos, cal destacar la representació de Les passions de la Menestrala, del director ebrenc Valer Gisbert, inspirat en l’obra homònima de l’escriptora de Xerta Francesca Aliern, que també va ser present a l’estrena a La Llanterna Teatre de Móra d’Ebre; Les darreres paraules, de Marta Elka, Toni Pastor i Mingo Ràfols, recitant textos i un poema inèdit de Carme Riera a la Sala de la Democràcia; o el concert de la cantant algueresa Franca Masu, amb la seua veu immensa al servei dels poetes de l’Alguer. Més de 1.600 espectadors, un 25% més que l’edició passada, han gaudit de la literatura a escena en aquesta edició de Litterarum.
Pel que fa a la Fira del Llibre Ebrenc, enguany ha ampliat fins a 2.500 els títols de llibres d’autors de les Terres de l’Ebre o de temàtica ebrenca de la carpa de la fira coordinada per l’Institut Ramon Muntaner i les llibreries Bassa de Móra d’Ebre, Viladrich de Tortosa i Guaix d’Amposta. I, a l’espera de fer-ne el recompte final, la venda de llibres ha estat semblant a la de l’any passat. La directora de la Fira del Llibre Ebrenc, Montse Pineda, ha destacat que en aquesta edició s’ha aconseguit arribar a un públic de fora de les Terres de l’Ebre. “El que ha sorprès més als nous visitants és la gran quantitat i varietat de títols de temàtica ebrenca, que consideren difícil de trobar a cap altre lloc”, ha manifestat Montse Pineda. Entre les novetats d’enguany cal destacar l’ampliació de la Jornada del Llibre Ebrenc a dos dies o la irrupció a la xarxa social Wattpad del premi de relats curts a internet per a joves de les Terres de l’Ebre Llibresebrencs.org.
Tot un exit.
OK