Un cicle d’activitats en quatre dissabtes entre novembre i desembre: Carles Congost, Elsa de Alfonso y Los Prestigio, Evripidies and His Tragedies, Fito Conesa, Francesc Ruiz, Grupo Homo, Joan Morey i Las Bistecs.
360º, un gir orgànic és un cicle d’activitats que transiten per les pràctiques artístiques íntimament lligades a una manera de relacionar-se amb la realitat basada en connexions afectives, amb artistes i creadores que partixen de la seua pròpia identitat i experiències, a través de la relació del jo (cos, sexualitat) amb l’entorn o de la música com a experiència vital. Un gir orgànic que defuig l’encotillament entre disciplines, que es dixa seduir pel vídeo i el còmic, que bastix ponts entre l’esfera de la intimitat i la radiofórmula, amb artistes que parlen de l’èxit efímer, músics que plantegen dilemes vitals, performances enteses com a exercicis de resistència i actituds post-tecnopop que traspassen les qüestions estilístiques.
Formen part del cicle artistes com Francesc Ruiz amb The Yaois (2011-2016), l’única intervenció que, en format expositiu, se podrà visitar tots los dies del cicle (del 12 de novembre al 10 de desembre) i que es materialitza en la paret mòbil del centre d’art, que gira també 360º sobre ella mateixa; Carles Congost, que presenta Wonders, la peça de vídeo que utilitza recursos propers al biopic musical i la performance per analitzar la figura del “one-hit wonder”, proposta guanyadora de la 2a edició del Premi de Videocreació impulsat per LOOP Barcelona, la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya (XAV) i l’Arts Santa Mònica; Joan Morey i la videoprojecció / performance Càmera, presó del cos, una conversa amb l’artista dirigida i moderada per la comissaria Alexandra Laudo; i Fito Conesa, que proposa una xerrada / karaoke amb lo títol I’m not a girl not yet a woman: una aproximació sincera al biopic-musical.
Cada dissabte a les 20:30 hi ha una actuació musical, on hi participen bandes com Las Bistecs i el seu tecnopop; la mixtura sorprenent -entre el reggaeton i el pop de barriada- de Grupo Homo; la delicadesa i barroquisme pop del grec Evripidies and His Tragedies (col·laborador en alguns treballs de Carles Congost); i l’activista incansable de l’underground barceloní Elsa de Alfonso y Los Prestigio, que compta amb membres de bandes com Doble Pletina o Extraperlo. A més, hi haurà una presentació de la PAAC – Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya i la projecció del documental Imagine Waking Up Tomorrow and All Music Has Disappeared, de Stefan Schwietert, presentat esta setmana al Festival Inèdit.
Totes les activitats són d’entrada gratuïta.
PROGRAMACIÓ NOVEMBRE – DESEMBRE 2016
Dissabte 12 de novembre
18:30 Presentació: PAAC – Plataforma Assambleària d’Artistes de Catalunya
20:00 Inauguració exposició: Francesc Ruiz, “The Yaois (2011-2016)”
20:30 Concert nit: Grupo Homo
Dissabte 19 de novembre
18:00 Xerrada / karaoke: Fito Conesa, “I’m not a girl not yet a woman: una aproximació sincera al biopic-musical”
19:00 Projecció documental musical: “Imagine Waking Up Tomorrow and All Music Has Disappeared”, de Stefan Schwietert (Alemània / Suïssa 2015, 83′)
20:30 Concert nit: Las Bistecs
Dissabte 03 de desembre
19:00 Videoprojecció / performance: Joan Morey, “Càmera, presó del cos”
20:30 Concert nit: Elsa de Alfonso y Los Prestigio
Dissabte 10 de desembre
19:30 Projecció: Carles Congost, “Wonders”
20:30 Concert nit: Evripidis And His Tragedies
V Jornades L’Aula al Pati
Les cinquenes jornades al voltant de l’art i l’educació surten a l’espai públic.
Habitar l’espai públic és, més aviat, un oxímoron. Habitar és, per definició, viure, residir, estar-se. Accions que tenen com a escenari la casa o la població però, en aquest darrer cas, entesa com a conjunt de domicilis habitats. No pas els carrers i les places. L’espai públic, en canvi, ens remet a aquests llocs d’accés comú que, més que habitar, transitem, travessem, ocupem o col·lapsem.
Però, segons l’antropòleg Manuel Delgado, l’espai públic no fa referència a cap espai físic –el del carrer, la plaça o el mercat– sinó a un espai simbòlic que és producte d’una intervenció urbanitzadora –en el doble sentit d’urbanisme i d’urbanitat– i normativa. Un conjunt de pràctiques socials i polítiques encarades a desmentir la natura asimètrica de les relacions socials, i a escenificar el somni impossible d’un consens equitatiu en el qual dur a terme la seva funció integradora i de mediació. Un espai en el qual, malgrat ser sovint desiguals, hom ha d’aprendre a comportar-se com si fóssim només diferents.
L’espai públic és, des d’aquesta perspectiva, un espai que, superposat al carrer, el domestica i l’anul·la. Per això “habitar l’espai públic”, frase que dóna nom a les cinquenes jornades pedagògiques de L’Aula al Pati, esdevé una provocació. Com la imatge triada per il·lustrar-ho: unes cadires plantades a la vorera que no concorden amb l’habitual mobiliari urbà, que el desafien i l’interpel·len des de la seva diferència. Cadires que remeten a la conversa i a la sobretaula. Cadires que han sortit de casa i han transformat el carrer en una extensió de la mateixa llar. Habitar l’espai públic és, en aquest sentit, una crida a recuperar el carrer.
Divendres, 11 novembre
17:30 Acolliment i presentació de les jornades.
18:00 Convocatòria PIPA2016. Comunicació pública del projecte seleccionat. Laia Ramos (coordinadora d’Idensitat i membre del jurat PIPA2016)
18:30 TVART, Taller d’art visual per a espais educatius informals de les Terres de l’Ebre. Memòria documental del projecte seleccionat a la convocatòria PIPA2015. Pamela Gallo i Daniel Miracle (responsables del projecte), amb la participació de membres del CSA Lo Maset.
19:30 La calaixera sonora: materials didàctics. Materials elaborats al projecte Dispositius Sonors Alliberats (DSA). En dipòsit al servei de préstec del CRP del Montsià. Miriam Farnós (grup de treball “Mousiké” de l’ICE de la URV).
20:00 La calaixera. Intervenció sonora amb els materials de la calaixera pedagògica del projecte DSA. Laura Llaneli (artista i música)
Dissabte, 12 novembre
10:00 Educatives . Presentació del programa de visites comentades i activitats educatives vinculades a la programació expositiva del centre d’art Lo Pati. Maria Pons (responsable del programa)
10:30 Obres públiques. Publicació derivada del projecte del mateix nom realitzat a ESARDI en el marc del programa H/C Hibridacions i Contextos que coordina ACVic. Mercè Chaler, Miriam Policarpo i Cristina Torta ( ESARDI, alumnat de CF Superior de Pintura)
11:00-14:00 Arxiu Alícia: a on està la infància a la ciutat? Taller al voltant de la presencia de la infància a l’espai públic, les seves formes d’interpretar el fet urbà i d’apropiar-se dels espais. Maria Muñoz (Arxiu Alícia) i Marta Fonseca (Col·lectiu Punt 6).