Els germans Potau Constantí donen documentació familiar i municipal a l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet per al seu ingrés a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà.
Els germans Potau Constantí han donat a l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet tot una sèrie de documents de caire familiar i municipal. Atenent a l’acord del Ple de l’Ajuntament de data 28 de juliol de 2016 i mitjançant el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet i l’Arxiu, el consistori els ha ingressat a l’ACCB per afavorir-ne la seva conservació, tractament, difusió i, si s’escau, la seva restauració.
L’acte de lliurament va tenir lloc a les dependències de l’Arxiu i va comptar amb la presència de Josep M. Potau, l’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell, i el director de l’ACCB, Josep M. Porta.
La major part d’aquesta donació s’ha integrat al fons documental de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet. Es tracta de 0,20 m de documentació de caire municipal, on hi destaquen les ordinacions municipals de 1750 i correspondència de 1849 a 1914. També voldríem subratllar la importància d’un quadern de rebuts del Síndic de Poblet, del reglament de la Societat Casino Agrícola de Vimbodí de 1877 o del privilegi de ciutadà honrat de Barcelona a favor de Joan Poca de l’Espluga de Francolí, que juntament amb altra documentació patrimonial de diferents particulars, s’integraran a la Col·lecció de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet.
Per altra banda, volem fer esment que hi ha 0,10 m més de documentació patrimonial de la família d’Anton Potau Micó, qui va ser secretari de l’Ajuntament i del Jutjat de Pau de Vimbodí. En destaca la correspondència familiar i un plec de cartes escrites des del Caire pel promotor de la restauració del monestir de Poblet i reconegut egiptòleg, Eduard Toda. Val a dir, que els germans Potau Constantí estan preparant la donació de més documentació de tipus familiar i patrimonial.
No és la primera cessió que fa la família Potau. Amb anterioritat, i també mitjançant el procediment de cessió a l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, varen ingressar a l’Arxiu Comarcal un total de 101 pergamins, 79 l’any 2010 i 22 el 2014. Actuacions com aquesta diuen molt de l’interès de la família Potau per a preservació de la pròpia memòria familiar i també de la col·lectiva.
El director de l’Arxiu Comarcal vol recordar que l’Arxiu està obert a rebre per a la seva conservació i difusió a la ciutadania documentació de tot tipus. Aquesta, sens dubte, ens permetrà conèixer fets, circumstàncies i moments històrics de nostre passat. A manta vegades, la suma de les petites històries familiars conformen la memòria col·lectiva local, comarcal i nacional. “Les fotos de l’àvia, les cartes des del front de l’oncle, els comptes de la vella botiga, els quaderns de pagament de collites i censals, així com els més moderns vídeos VHS o les antigues pel·lícules amb Súper 8…, són com una finestra oberta que tant ens permet fer un cop d’ull a l’interior de les cases, com observar des del seu ampit els esdeveniments que transcorren al poble i al país”.