El conte dels gegants de l’Espluga, reclam turístic pels visitants.
El text elaborat per l’historiador Antoni Carreras sestà acompanyat per les il·lustracions d’Helena Rivero.
El conte ‘El Caputxet’, sobre els gegants antics de l’Espluga, s’ha convertit en el record oficial de la nova Ruta Templera i Hospitalera de l’Espluga de Francolí, un projecte turístic que ha museïtzat els dos nuclis medievals de la població, dominats a l’edat mitjana pels templers i els hospitalers. El conte, editat per l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, narra la història de Ponç Hug de Cervera i la seva esposa Beatriu, fundadors de l’Espluga l’any 1079, encarnats pels gegants que la vila va estrenar l’any 1947, i que representen dos nobles medievals.
La història està escrita per l’historiador Antoni Carreras –impulsor de la Ruta- amb il·lustracions d’Helena Rivero. Explica com els comtes de Barcelona van lliurar Ponç Hug de Cervera la carta de població per crear la vila. Es dóna el cas que van ser els seus fills i hereus, i no pas ell, els que van edificar la fortalesa i els dos primers nuclis de població. La història l’explica el pare del Caputxet, un infant de família pagesa del Capuig, que viu a l’Espluga del segle XIV.
Estrena de la Ruta Templera i Hospitalera
L’objectiu del conte és explicar, de forma planera als infants però també a tota la població, com va créixer i desenvolupar-se l’Espluga durant l’edat mitjana, coincidint amb la recent estrena de la Ruta Templera i Hospitalera que explica als visitants els orígens medievals de l’Espluga amb un recorregut pels nuclis històrics de l’Espluga Jussana i l’Espluga Sobirana, on a través de projeccions, hologrames i realitat augmentada, es pot fer un viatge en el temps.
Horitzó 2017
La publicació del conte ‘El Caputxet’ forma part d’una trilogia que acabarà amb un tercer llibret sobre la història dels gegants neolítics Gorg i Spluc, i la seva família, a l’entorn de les Coves de l’Espluga. El primer llibret per pintar tots els personatges va ser un èxit de vendes –se’n van editar mig miler-. L’objectiu és promocionar els personatges de la cultura popular espluguina, que a l’hora narren la pròpia història de la població, i recaptar fons per estrenar, l’any 2017, els dos gegants neolítics que representaran els dos fills adolescents del Gorg i l’Spluc, germans del petit Blat, que porta la geganta en braços.