El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí presentarà el proper divendres 18 de març a les set de la tarda el llibre Eines i feines dels oficis de Llorenç Ferrer i Alòs.
Intervindran en la presentació, al costat de l’autor de l’obra; el director de la col·lecció “Eines i feines” de Brau Edicions, Xavier Albertí.
Eines i feines dels oficis (Brau Edicions) recull tot el bagatge dels oficis artesanals, la majoria dels quals desapareguts a dia d’avui o supervivents anecdòtics en fires medievals i d’artesania. Llorenç Ferrer fa una extensa classificació i descripció dels oficis partint de les matèries primes de què se servien. La fusta i el ferro, evidentment, hi tenen preponderància, però també hi trobem els oficis del cànem, del cuir, del fang i la pedra, del vímet i la canya, de l’espart i la palma, del vidre, del coure i de la llana. La introducció del llibre serveix per contextualitzar històricament els artesans i les seves divisions gremials fins a la desaparició, durant el segle XIX, dels gremis i l’extinció gradual dels artesans al segle XX.
Llorenç Ferrer descriu acuradament i didàcticament, amb l’ajut de dibuixos i imatges d’època, tant els mètodes i processos de treball com les eines necessàries per fer-los. Això permet fer un recorregut amè per les múltiples arts i conèixer uns procediments oblidats i el sentit de les eines que s’hi empraven.
El volum sobre els oficis és el número quatre de la col·lecció “Eines i feines” de Brau Edicions, amb la qual col·labora el Museu de la Vida Rural. Compta, ja, amb els següents títols: Eines i feines de pagès, del mateix Llorenç Ferrer; La terrissa a Catalunya, d’Alfons Romero i Joan Rosal; Els vestits populars a Catalunya, de Montserrat Garrich i Sílvia Ventosa; i Arts i ormeigs de pesca, de Lurdes Boix.
Llorenç Ferrer i Alòs és doctorat en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona, on actualment n’és catedràtic. El seu camp d’estudi s’ha centrat en la història agrària, els sistemes familiars i la industrialització. Les il·lustracions del volum són obra de Ramon Ripoll Masferrer, arquitecte tècnic, doctor per la Universitat Politècnica de Catalunya i professor d’Història d’arquitectura a la Universitat de Girona, que ja ha col·laborat com a dibuixant en altres volums de la col·lecció.