“DesfragmentArt” agrupa les darreres creacions amb ferro de Lavaill.
El proper divendres 23 de gener a les set de la tarda s’inaugurarà al Museu de la Vida Rural l’exposició DesfragmentArt de l’escultor Philippe Lavaill. L’acte, que s’inclou dins el programa de la 450ena edició de la Fira de Sant Vicenç de l’Espluga de Francolí, serà presentat per l’alcalde del poble, David Rovira, pel director del Museu de la Vida Rural, Ramon Rosich, i per l’autor de les obres, Philippe Lavaill. L’exposició romandrà al museu fins el dia 29 de març.
DesfragmentArt, Volums/Segments, aplega les darreres creacions de Philippe Lavaill. L’excel·lència de l’escultor en el tractament del metall queda palesa de nou en aquesta exposició que podem dividir en tres àmbits. Un dedicat als indignats, homenatge a Stéphane Hessel. Un altre en el qual sobresurt el tractament del cos humà. Figures de grans dimensions en ferro; escorços i cossos en equilibri que proven la mestria de Lavaill. I el darrer àmbit, que aplega bustos i retrats on es combinen el ferro i el fang refractari.
La curiositat i el permanent reciclatge de Lavaill en l’estudi de la incidència de la llum en les formes, les siluetes i els materials es nota, en aquesta exposició, no tan en les clàssiques ombres en projecció, sinó en l’ús de leds dins algunes escultures. Tal com ho expressa Carles Duarte en el catàleg de l’exposició, “Lavaill és un artista immers en una recerca constant per fer de la matèria treballada amb passió l’expressió colpidora de les tensions que encenen i fereixen l’experiència humana: el goig i la desolació”.
Philippe Lavaill
Artista polifacètic format al costat d’Apel·les Fenosa, la vessant més coneguda de l’obra de Lavaill és sense dubte l’escultura, particularment l’escultura del metall. Destaca també el seu domini de la joieria escultòrica, adquirit tant al taller del seu pare com al costat de Dalí, amb qui col·laborà durant set anys. A banda de les escultures que té repartides en diferents museus i col·leccions particulars, es poden contemplar monuments de Lavaill a Barcelona (Ícar perseguint Pegàs, al Museu Abelló), a la Seu d’Urgell (Els cavalls màgics dels Pirineus), a Calafell (Monument dedicat a Catalunya i els seus primers presidents, Macià, Companys i Irla), al Building Corp. De Nova York (Abraçada) o al Castell de Canet-en-Roussillon (Centaure).