El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí estrenarà en primícia el documental Bon cop de falç el proper dia 8 de setembre a dos quarts de vuit del vespre.
L’obra aprofundeix en la història de l’himne català des dels seus orígens com a cançó eròtica fins a l’actualitat.
Presentaran el documental el seu director Eloi Aymerich, el seu conductor, Jaume Ayats, i el director de la Fundació Lluís Carulla, Carles Duarte.
Poca gent sap que l’himne nacional català prové d’una cançó eròtica que es va transformar, a arrel de la guerra dels Segadors de 1640, en un crit bèl·lic.
A finals del segle XIX, Francesc Alió va ajuntar la lletra de guerra que cantava la mare de Jacint Verdaguer amb la melodia de la cançó eròtica, va conèixer de viva veu gràcies al canonge Jaume Collell.
L’autor de la lletra actual va ser Emili Guanyavents, procedent d’ambients anarquistes, espiritistes i maçons. La difusió de l’himne a finals del segle XIX i principis del XX es va produir gràcies al tren mentre els governadors civils feien mans i mànigues per prohibir-ne el cant.
Semblen elements d’una ficció, però són dades del tot certes que es poden veure en aquest documental que, resseguint la història de l’himne, ressegueix, indestriablement, la història del país.
Bon cop de falç és una producció de la revista L’Avenç, el Grup Enderrock i Clack, amb coproducció de Televisió de Catalunya i La xarxa. El Museu de la Vida Rural i la Fundació Lluís Carulla formen part, també, del llistat de col·laboradors.
L’obra ha estat dirigida per Eloi Aymerich, amb l’assessorament a les escenes de ficció d’Esteve Rovira, i n’és guionista Sergi Martí a partir del llibre Els segadors. De cançó eròtica a himne nacional, de Jaume Ayats.
El Museu tindrà l’honor de veure el primer passi de l’obra el dia 8 de setembre a les 19.30. L’emissió per Televisió de Catalunya serà l’endemà a les onze de la nit.