Aquest diumenge 25 de maig a les 7 i a les 8 de la tarda al Centre d’Art Cal Massó de Reus tindrà lloc la projecció de la producció de videodansa “Freiheit”.
Es tracta d’un curtmetratge creat com a treball de fi de carrera del grau de Comunicació Audiovisual de la Universitat Rovira i Virgili.
Darrere d’aquest projecte hi trobem Marta Arjona, productora, càmera i editora de la peça, i Mei Casabona, la seva intèrpret principal. La Marta ja va ser productora del curtmetratge “1H92, Història desconeguda de la generació olímpica” premiat al Festival de Sitges 2012 i a la passada edició del FIC-CAT com a millor producció de les comarques tarragonines.
Pel que fa a la Mei, és Titulada en el Grau Professional de Dansa en l’especialitat de contemporani i està a punt d’acabar la llicenciatura en pedagogia de la dansa a L’Institut del Teatre de Barcelona. Ha treballat amb diferents coreògrafs dins l’àmbit nacional i ha donat classes a diverses escoles del país fins que l’any 2011 s’instaura a Sarral on crea l’Espai Municipal de Dansa DansAra. Juntes han dirigit aquest film de 25 minuts de durada on la dansa esdevé el narrador de totes les accions de l’obra.
Aquest curtmetratge ha estat gravat íntegrament a la Conca de Barberà entre octubre de 2013 i març de 2014 i va ser estrenat el passat 5 d’abril a la sala recreativa de Sarral davant més d’un centenar de persones. A més, aquesta producció té un lligam especial a la terra i al vi, ja que ens trasllada fins a les vinyes de Tuells (Sarral) i també al Celler Can Joan (Montbrió de la Marca).
També hi apareixen escenes rodades a Montblanc i al terme de Sarral, mantenint sempre aquest fort lligam amb la terra, ja que aquesta peça vol reflectir la necessitat de l’individu de sentir-se lliure però alhora, d’estar lligat a aquesta.
A vegades, per parlar de llibertat necessitem sentir justament el contrari, i aquest és el factor que veiem reflectit al videodansa, ja que “Freiheit” ens narra la història d’algú que vol ser lliure però alhora, és la metàfora d’una vida, de totes aquelles proves que ens trobem al llarg del nostre camí i que ens fan evolucionar com a persones. Per reflectir aquesta sensació d’empresonament, i alhora, per sentir la plenitud de la llibertat, “Freiheit” ha estat creat a partir de la tècnica de la improvisació, fugint de tots aquells moviments fixos i coreografiats per tal que els intèrprets sentissin encara més dins seu allò que estaven transmetent. A més, copsar aquest significat, la intèrpret de l’obra, Mei Casabona, es va trobant tant elements simbòlics com ballarins al llarg de la peça que interactuen amb ella.
Entre ells trobem a Samuel Faye, actualment coreògraf i ballarí del grup vocal “The Gospel Viu Choir”, director i coreògraf de les companyies D’Jam i Give me five, fundador de la Competició Nacional de Dansa Urbana iDance i professor a diferents escoles del país. També apareix a “Freiheit” Daniel Domínguez, estudiant de 2on curs del Grau Professional de Dansa en l’especialitat de contemporani al Conservatori Professional de Dansa de L’Institut del Teatre.
A més, aquesta producció compta amb la col·laboració de DansAra, l’Espai Municipal de Dansa de Sarral, on hi apareixen diverses alumnes del centre.
Reus podrà gaudir d’una doble projecció de “Freiheit”, ja que es farà un primer passi a les 7 de la tarda i un segon a les 8 del vespre.
L’acte serà presentat pel periodista reusenc Arnau Castro i comptarà amb les intervencions de Marta Arjona i Mei Casabona, directores de la peça.
Després de l’exitosa estrena de “Freiheit” aquesta és la primera projecció programada, a la que en seguiran d’altres a indrets de Catalunya tals com Solivella, Valls, Tarragona o Lavern.
ARGUMENT
“El domini sobre un mateix és part essencial de la llibertat, i ve donat per l’autoreflexió, en virtut de la qual un es coneix a si mateix i jutja sobre les coses i sobre el seu propi judici. No obstant, aquesta capacitat d’elecció pot errar i fer un mal us de la mateixa. Aprendre a fer servir correctament la nostra llibertat és on radica la conquesta de la llibertat moral.”