Els grups Leader Adecuara, Ceder Somontano i Cedesor (Sobrarbe-Ribagorza) van efectuar una visita al grup Leader Consorci de Desenvolupament de l’Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia, el dia 13 de setembre de 2013 per veure el treball que s’ha realitzat els darrers anys en la gestió de vivers d’empresa rurals especialitzats.
Per part del grup d’acció local Adecuara va assistir el seu president, Javier Cazcarro; una vocal de la seva junta, Lourdes Royo i la responsable tècnica Esther Castrejon. Per part del grup d’acció local Ceder Somontano va assistir la responsable tècnica Paloma Fábregas i l’alcalde de Buera, Mariano Lisa. Per part del grup d’acció local Cedesor va assistir un vocal de la junta, Aurelio Garcia. I per part del Consorci de Desenvolupament de l’Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia van rebre la delegació Josep M. Poca, vocal del Consorci i Conseller Comarcal de Promoció Economica i responsables tècnics.
La delegació de grups d’Aragó es van interessar en el la gestió que s’ha dut a terme fins ara en els vivers d’empresa rurals especialitzats. Els va interessar especialment el Viver de Celleristes de la Conca de Barberà que és una referència en vivers d’empresa rurals especialitzats. El viver de celleristes ja està en funcionament i va ser iniciat amb suport del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i posteriorment ampliat amb el suport de l’Eix 4 amb Metodologia Leader. Ha estat una projecte mostra dels projectes de desenvolupament rural que s’han dut a terme a la Conca de Barberà en el període 2007-2013.
Els vivers d’empresa és una eina de suport als emprenedors que es va iniciar en zones urbanes. La Conca de Barberà va iniciar el desenvolupament de vivers d’empresa especialitzats en transformació de productes locals, iniciant el projecte de Viver de Celleristes de la Conca de Barberà per donar suport a joves emprenedors que vulguin iniciar la producció i comercialització de vins amb DO Conca de Barberà. Aquesta iniciativa permet iniciar la producció amb un baix cost, ja que les inversions en maquinària i intal·lacions són públiques. D’aquesta forma, per un temps limitat, poden obrir-se mercat i iniciar la seva activitat empresarials amb un risc menor. Transcorreguts uns anys han d’abandonar les instal·lacions i seguir la seva activitat per compte propi.
Aquesta iniciativa ha mostrat les possibilitats de desenvolupament rural i suport als emprenedors en territoris rurals, podent-se adaptar la filosofia de viverisme a qualsevol procès de transformació de productes agraris locals. En l’actualitat des de la Conca de Barberà s’està treballant en la posta en funcionament d’un viver especialitzat en l’elaboració de Cava i en un altre especialitzat en la transformació de productes agraris.
Concactiva que porta la gestió dels vivers d’empresa rurals especialitzats a la Conca de Barberà és un referent en aquest tipus de vivers d’empresa que contribueixen a facilitar la implantació de noves activitats econòmiques en el territori.
El Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya va apostar des d’un inici en aquest model de suport als emprenedors en el medi rural. A través de Leader s’ha pogut desenvolupar amb més intensitat aquests projectes. En l’actualitat el Viver de Celleristes acull 9 empreses que elaboren i comercialitzen vins del territori, amb una capacitat d’aproximadament 100.000 botelles. Dues empreses ja han abandonat les instal·lacions i han invertit per crear el seu propi celler. Els vivers de Cava i Agroalimentari estan acabant la fase d’inversió per posar-se en funcionament properament, havent rebut ja varies demandes per incorporar-se i poder iniciar per part dels emprenedors la seva activitat.
La visita dels grups aragonesos ha suposat un intercanvi d’informació pel desenvolupament de vivers propis en els seus territoris, sobretot en l’àmbit agroalimentari. Aquest interncanvi d’informació pot culminar en la col·laboració futura per impulsar i activar projectes comuns de formació i gestió dels vivers d’empresa i suport als emprenedors rurals.
CCCB.