La implantació del model de recollida selectiva ha permès augmentar d’any en any les dades de recollida selectiva de la comarca.
Actualment la Conca de Barberà es situa en una de les comarques que més recicla de Catalunya, i aquest model eficient de reciclatge, és gràcies als ciutadans i la seva participació en aquest projecte conjunt.
Les dades del 2012 confirmen que la Conca de Barberà ha augmentat progressivament el percentatge de recuperació de residus generats i separats selectivament aconseguint un 49,17%, una dada molt positiva en comparativa amb Catalunya, que té un percentatge del 40,62%. A més la comarca, té una producció més baixa de residus per càpita, que es situa en un 1,39 kg/hab/dia, en comparació amb la dada catalana que està en 1,47 kg/hab/dia. Per tan generem menys residus per habitant, i els que generem, els separem més selectivament, aconseguint així un percentatge més alt que la resta de Catalunya.
Durant l’any 2012 s’han recollit 8.529,82 tones de residus municipals a la Conca de Barberà procedents de la recollida selectiva de residus municipals, i 2.268,26 tones de residus procedents de deixalleries comarcals. Si comparem aquesta xifra amb els quilograms recollits durant el mateix període de temps durant l’any 2011, veurem que s’ha produït un decrement del 4,45% en la producció total recollides en àrees d’aportació. Trobem un decrement molt important del cartró comercial del 14,46 %, una tendència a la baixa que es segueix des d’aquests últims tres anys en molts municipis de la comarca, degut a la reducció del consumisme en els comerços de la comarca.
Per altra banda, aquest any també hi ha hagut un increment de les deixalleries en un 2,38%. Aquest any augmenta la producció en les deixalleries, a més gràcies a la ubicació de dues noves instal·lacions al municipi de Vilaverd i de Barberà de la Conca. Les deixalleries quasi bé totes tenen un decrement en entrades d’usuaris però no en producció de residus. Tot i que es detecta una davallada d’alguns residus gestionats a deixalleries degut a dos factors principals, un és que cada vegada més són generalitzats els furts de material en els serveis mòbils, i això repercuteix en disminució de producció en alguns residus (ferralla, tèxtil,…), i que els usuaris no llencen tant de material a les deixalleries, ja que el consum es inferior (principalment es detecta amb les entrades de comerç).
Amb les dades que es presenten en aquest informe, observem que la reducció del consum de productes com a conseqüència de la crisi econòmica ha moderat l’augment de producció de residus, i en causa els percentatges d’augment de recollida de residus.
Dins de la comarca hi ha municipis que són més sostenibles i com a resultat presenten taxes de recuperació de residus més altes. Aquest any 2012, el municipi de Pira, seguit de Senan i de Rocafort de Queralt, amb un percentatge de recuperació de casi el 65%, aconsegueixen encapçalar la llista de municipis que més reciclen. Aquesta tasca amb la del conjunt dels 22 municipis de la comarca, representa una tasca molt important de reciclatge, que té com a finalitat preservar el medi ambient i la sostenibilitat de la comarca, i fomentar la reducció i separació de residus.
Amb les dades obtingudes durant aquest any 2012, s’observa principalment una davallada important en la producció de residus, que ve provocada per aquesta conjuntura econòmica actual. Tanmateix, la tendència de la població a recollir selectivament les seves escombraries s’ha consolidat, ja que de tots els residus que generem en recuperem quasi bé la meitat selectivament , ja que estem en un 49,17% de recuperació de residus, i la causa és que els residus que van a parar a l’abocador s’estan reduint considerablement, i aquests es recullen separadament en els contenidors de recollida selectiva.
CCCB