El servei de Medi Ambient del Consell Comarcal té com a objectiu general preservar el nostre entorn més proper i millorar la qualitat de qualitat vida dels ciutadans.
Dins el programa de Gestió de residus municipals, el Consell Comarcal realitza el Pla d’activitats d’educació ambiental destinat a tots els habitants de la comarca, diferenciant tres sectors d’actuació principals:centres d’ensenyament, ciutadans i empreses. Aquest pla es centra en la realització d’activitats per potenciar i sensibilitzar la gestió correcta dels residus municipals a la comarca.
A l’hora de mirar de capgirar les tendències ambientalment insostenibles presents en la nostra societat, cal actuar sobretot en el camp de l’educació ambiental, a fi de fer arrelar en la ciutadania un sentit cívic i ètic de coresponsabilitat ambiental i de lleialtat envers les generacions futures. L’educació ambiental és l’educació orientada a ensenyar com els ambients naturals funcionen i en particular com els éssers humans poden controlar els ecosistemes per a viure de manera sostenible, minimitzant la degradació, la contaminació de l’aire, aigua o sòl, i les amenaces a la supervivència d’altres espècies de plantes i animals.
Les dades de producció de residus que s’inclouen dins de l’informe realitzat pel Servei de Medi Ambient del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, ens mostra que durant l’últim any els habitants de la Conca estan generant menys residus, tot i que estem quasi al 50 % en la recollida selectiva. Aquestes dades demostren la implicació dels veïns de la comarca en el procés de recollida selectiva, i també la presa de consciència alhora de procurar generar menys residus. No obstant, no podem oblidar la situació conjuntural de crisi econòmica que estem patint, ja que sovint està empenyent el ciutadà a consumir menys productes, i a procurar allargar la vida d’aquells que ja té.
En l’elaboració del Pla d’activitats 2012-2013 s’ha tingut en compte aquestes dades comarcals, i s’ha redireccionat les actuacions d’educació ambiental emmarcant-les en aquesta nova situació i diferenciant-les per sector.
L’educació per a la sostenibilitat dels futurs ciutadanes i ciutadans durant el seu període de formació escolar és clau: una educació consistent en un procés permanent i participatiu d’aprenentatge, i que propugna valors i accions que contribueixen a estimular la formació de societats socialment justes i ecològicament equilibrades, capaces d’establir relacions d’interdependència sense renunciar a la seva identitat pròpia. Durant aquest curs als centres d’ensenyament es realitzaran tallers de reciclatge, tallers d’agricultura, tallers del mon i la ciència, visites a les instal·lacions de residus comarcals, i a les depuradores municipals. Per altra banda, també es premiaran actuacions com són la decoració nadalenca sostenible i altres participacions de caire mediambiental.
Per les empreses, es realitzarà una continuació de la tasca que es porta fent des de fa 15 anys. Es realitzaran controls ambientals a empreses, edificis públics, centres d’ensenyament, petit comerç per tal d’assessorar i ajudar en a la detecció d’incidències i ajudar a aplicar mesures correctores segons legislació establerta.
Als ciutadans es continuarà amb la tasca d’educadors ambientals a peu del carrer, per tal de sensibilitzar sobre la correcta gestió dels residus i d’altres actuacions que poden afavorir i preservar l’entorn.
Cal dir que no es tracta d’un projecte tancat i per tant, s’hi poden introduir noves actuacions.
CCCB