Així ho revelen les dades de l’informe trimestral realitzat pel Servei de Medi Ambient del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.
L’informe, que analitza la producció de residus municipals generats a la comarca, mostra que durant el segon trimestre d’aquest 2012 els habitants de la Conca han generat un 4% menys de residus (2.728 tones), en relació al mateix període de l’any passat (2.839 tones).
Aquest descens situa la xifra de producció de residus per habitant i dia de la comarca en 1’42 kg, per sota de la mitjana de Catalunya, que durant l’any 2011 va ser d’ 1’48 kg. Aquestes dades demostren la implicació dels veïns de la comarca en el procés de recollida selectiva, i també la presa de consciència alhora de procurar generar menys residus. No obstant no podem oblidar la situació conjuntural de crisi econòmica que estem patint, ja que sovint està empenyent el ciutadà a consumir menys productes, i a procurar allargar la vida d’aquells que ja té.
Pel que fa a les dades referents a la recollida selectiva, val a dir que durant aquest segon trimestre de 2012 ha arribat a suposar el 49’9% (1.361 tones) del total de residus generats a la comarca. Això significa un descens de l’ 1’74% respecte les dades del mateix període de l’any passat, que s’ha d’entendre pel descens generalitzat en la producció de residus. Aquesta tendència a la baixa es posa de manifest en les dades de la recollida selectiva segons el tipus de residus (envasos, paper i cartó, matèria orgànica, etc.), que cauen en tots els casos excepte en el del vidre, que puja un 5’6%. A més en el cas del vidre el percentatge de recuperació és el més elevat de tots, arribant fins al 77’9%.
El concepte de “recuperació” fa referència a la quantitat recollida d’un determinat residu, de manera selectiva i en relació a la quantitat total que s’hauria d’haver recollit. Aquesta quantitat l’estableix l’Agència de Residus de Catalunya, en funció del total de residus recollits (a la Conca, 2.728 tones) i mitjançant una projecció estadística, que permet determinar la proporció de cada tipus de residu dins el total. Contrastant aquests valors teòrics amb les dades recollides, s’obté el percentatge de recuperació de cadascun dels tipus de residus.
Per la seva banda, les set deixalleries i serveis mòbils de què disposen els municipis de la comarca, i que estan gestionades pel Consell Comarcal, han vist com les entrades d’usuaris han augmentat un 5’5% durant aquest segon trimestre de l’any, en relació al mateix període de 2011. No obstant no ha passat el mateix amb la xifra de residus recollits, que s’ha vist reduïda. Aquest fet s’explica per la caiguda en l’entrada de residus provinents de comerços i empreses, motivada en bona part per la situació de crisi econòmica que estem patint.
Tot i així però, les deixalleries de la comarca han aconseguit augmentar la quantitat de residus valoritzables, que són aquells aptes per a ser reciclats o reutilitzats, la qual cosa representa una molt bona notícia.
CCCB