“L’esquerda no ens ensorrarà el poble, però no hi ha cap precedent de res semblant” ha declarat l’alcalde.
Incertesa a Barberà de la Conca davant l’origen i evolució de l’esquerda que travessa el poble d’est a oest. Les primeres conclusions de l’Institut Geològic de Catalunya assenyalen l’aigua com la causa principal d’aquest esvoranc que neguiteja el mig miler de veïns d’aquest petit poble de la Conca de Barberà.
“L’esquerda no és catastròfica i no pot provocar que marxi mig poble, però els geòlegs ens diuen que no tenen precedents de res semblant”, ha declarat l’alcalde de Barberà, Ramon Ribas.
L’esquerda continua creixent, tant en longitud com en gruix, tot i que ho fa molt lentament. Això dóna marge de temps als geòlegs per seguir investigant. L’Ajuntament ja ha creat una regidoria específica d’aigües.
Les fortes pluges del 2010, l’obertura de pous durant el 2008 després d’una forta època de sequera i l’existència d’argiles més toves en algunes zones -tot i que no són expansives- són les causes que apunta l’informe de l’Institut Geològic de Catalunya, fet públic just fa una setmana, després de sis mesos de treballs. “Tots els estudis assenyalen a l’aigua; de fet, és ben sabut que Barberà és un municipi ric en aigua, amb fonts naturals dins del poble”, valorava l’alcalde aquest divendres.
Les filtracions d’aigua havia estat la primera de les hipòtesis i, tot i que sembla confirmar-se, encara no hi ha una conclusió en ferm sobre aquesta esquerda de 250 metres de llargada, amb l’església a mig del recorregut, i que manté angoixat, des de l’estiu passat, el veïnat de Barberà. “Falten moltes dades”, ha dit Ribas. Els geòlegs han detectat que l’esquerda presenta moviment en el subsòl -a uns 30 metres de fondària. Continuaran analitzant-la durant tot l’any, i en paral·lel s’endegaran altres estudis.
Així, s’estudiaran la quarantena de pous que es calcula que hi ha al municipi, tant dins del poble com en terrenys agrícoles, amb l’objectiu d’extreure’n conclusions en un parell o tres setmanes. L’altre focus d’atenció seran les cases més afectades per l’esquerda, on s’hi faran noves cates. Tècnics de l’Ajuntament, pel seu compte, han anat fent visites setmanalment als immobles. Des del consistori es recomana no fer àmplies obres de reforma fins que no s’esclareixi definitivament la causa.
Amb tot, alguns veïns fan cas omís als consells municipals i opten per arranjar el seu immoble, tot i que l’assegurança no els cobreixi els desperfectes. “Les assegurances funcionen per causa-efecte, i sense causa, no tenim on agafar-nos per aconseguir que cobreixin els danys”, ha explicat l’alcalde, el qual ha afegit que estan valorant la possibilitat de traslladar aquesta problemàtica al Consorci d’Assegurances. L’Ajuntament també haurà revisarà la xarxa de pluvials i sanejament.
“Els veïns estan contents per l’abast d’un estudi en el qual no s’hi escatimen recursos, però continua el neguit perquè volen que se solucioni”, ha reconegut l’alcalde. Malgrat que continua la incertesa, el poble ara té més informació d’una esquerda, i que, tot i moure’s, ho fa amb molta més lentitud, que no pas al principi de l’aparició de l’esvoranc. El seu gruix creix en un centímetre cada cinc mesos, mentre que longitudinalment també s’hauria estès cap a l’est, és a dir, cap a Cabra del Camp.
Delcamp.cat