El Museu i Forn del Vidre de Vimbodí, al municipi de Vimbodí i Poblet, ha iniciat la recuperació i difusió arreu dels matrimonis, uns peculiars setrills de vidre bufat que antigament s’elaboraven als forns de la localitat. El nom d’aquestes peces artesanals té a veure amb la seva principal característica: contenen l’oli i el vinagre en el mateix recipient sense que es barregin, conservant-ne l’essència de cadascun, talment com un matrimoni perfecte. És per això que els matrimonis que s’elaboren al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí s’han convertit en un obsequi habitual entre les noves parelles de la localitat, com a símbol d’unió. Ara, l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, institució gestora del Museu, treballa per promoure aquesta tradició també fora del municipi.
De moment, ja s’han elaborat diferents versions de matrimonis, creats pel mestre vidrier Paco Ramos, i s’han començat a comercialitzar a la botiga del museu acompanyades d’un targetó amb la Llegenda del matrimoni, un text on es narra l’hipotètic origen d’aquesta peça i de la tradició local de regalar-la a les parelles. Aquesta llegenda, redactada en forma de conte, també es pot conèixer a través d’un plafó al Museu del Vidre. Un altre aspecte d’aquesta iniciativa promocional és la comercialització dels matrimonis en restaurants d’arreu de la comarca de la Conca de Barberà i de la demarcació que es dediquin a banquets de casaments, per tal que puguin obsequiar-los als nuvis.
Una instal·lació única
“Pretenem rellançar el nostre museu alhora que recuperem i posem en valor una tradició antiga i molt particular”, destaca l’alcalde de Vimbodí i Poblet, Lluís Grau. Segons afegeix, “el nostre Museu i Forn del Vidre és l’únic de Catalunya que mostra en directe l’elaboració de peces de vidre bufat, i un dels tres únics museus de vidre que hi ha a l’Estat; a tot això cal afegir-hi el fet que darrerament hem rebut la placa de Museu Vivent que atorga la Fundació Universitària Martí l’Humà, que reconeix l’esforç per difondre antics oficis gairebé desapareguts”. Per tot plegat, l’Ajuntament treballa a fons per donar a conèixer el museu: “També estem preparant una nova pàgina web que sintetitzarà tota l’oferta i característiques de la nostra instal·lació”, avança la regidora municipal responsable del Museu del Vidre, Maite Fusté.
El matrimoni és una de les peces claus d’aquest rellançament del Museu i Forn del Vidre de Vimbodí, si bé hi ha molts més articles que es poden contemplar a les vitrines de la instal·lació i adquirir al museu: porrons, gerros, peixos, dracs, gats, flors, cendrers, centres de taula, joies i molts altres articles de vidre bufat elaborat pel mestre vidrier i el seu ajudant, idèntiques a les que es creaven als forns que van funcionar a la localitat des de final del segle XIX fins a mitjan segle XX. El vidrier també s’encarrega de confeccionar unes altres peces amb molta tradició a la localitat: els càntirs de bateig, que cada any regala als nous nadons de Vimbodí i Poblet, en un acte a l’Ajuntament.
Ajuntament de Vimbodí i Poblet