Els inicis de Ràdio Montblanc es remunten a l’estiu de 1982, quan el Joan Sabaté, el Joan Ollé, el Josep Llort, el Manel Hernández, el Ramon Vallès i el Joan Cartaña, amb la col·laboració de l’Àngela Torà, la Sara Marsal i el Fermí Civit, començaren a prendre volada. S’acostava el dia i les coses s’anaven esmolant perquè tot sortís el millor possible. L’Alcalde, el Sr. Josep Recasens, i el regidor de Governació, el Sr. Anton Llort, donaren tot el suport i ràpidament es buscà un local. L’emissora fou instal·lada a una part del que havia ocupat l’antiga Ràdio Montblanc als anys cinquanta i seixanta. Així doncs amb tots els caps lligats es posaren mans a l’obra.
I en efecte, el diumenge dia 31 d’octubre de 1982, a les dotze del migdia, sortia a les ones, al 100 Mcs. de la FM, el programa nº 0 de Ràdio Montblanc. Fins a les tres de la tarda s’oferí un programa on s’explicava el que volia ser la ràdio. L’endemà, dia de Tots Sants, es tornava a sortir per antena amb una programació preparada que cobria els dies feiners, els dissabtes i els diumenges. L’equip, de construcció pròpia, permetia cobrir una part de Montblanc i això significava obrir un camp de possibilitats de comunicació a Montblanc i a la comarca.
Ràdio Montblanc és més que una emissora musical: és una escola cívica i cultural que demana un esforç, una constància i un compromís que va molt més enllà de posar-se a parlar puntualment una estona darrere un micròfon; cal valorar-ne la responsabilitat, la continuïtat i la contribució desinteressada a la comunitat. De ben segur que moltes persones que hi han passat ara tenen responsabilitats dins de la nostra societat de caire econòmic, cultural, etc.
Ràdio Montblanc és una emissora que des del primer dia la seva programació és, en la pràctica totalitat, en català; essent el primer mitjà de comunicació d’àmbit local i comarcal en llengua pròpia. Als estudis de Ràdio Montblanc durant aquests 29 anys d’existència, en la darrera etapa, han col·laborat més de 400 persones que han fet seu el compromís amb la finalitat i l’objectiu de la ràdio: “informar de manera oberta, democràtica, independent i puntual de tota mena de notícies dins el nostre àmbit territorial, i aprofitar les avantatges dels mitjans de comunicació per contribuir de manera eficaç a la recuperació i manteniment de la llengua catalana”.
També en l’àmbit de les noves tecnologies, Ràdio Montblanc ha fet una clara aposta per la nostra llengua, ja que va ser el primer mitjà de comunicació comarcal que va tenir una pàgina web en català i va apostar pel domini .cat mantenint tots els seus continguts en català. També va ser el primer mitjà de comunicació comarcal que va emetre tota la seva programació en directe per internet, tasca que segueix mantenint.
Algunes entitats, com el Consell Comarcal de la Conca de Barberà o el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, han reconegut la tasca feta per tots els col·laboradors a favor de la difusió i normalització de la llengua de forma desinteressada. Això és un reconeixement als que varen començar un dia fent ràdio, als que hem seguit durant els anys i als que actualment fan possible que dia rere dia Ràdio Montblanc surti per les ones.
Volem agrair públicament a totes les entitats que durant aquests 29 anys ens han fet costat i han apostat per nosaltres, la informació i la comunicació local i per la nostra llengua.
El futur es un dilema, una incògnita. Estem passant per un moment difícil econòmicament, les empreses retallen els seus costos, els ajuntaments augmenten els impostos per poder fer front a les despeses i algunes entitats i associacions tenen un futur molt fosc.
No voldríem cloure aquest aniversari sense l’obligat deure de demanar comprensió pels nostres desencerts que esperem no hagin ennuvolat els esforços i la bona voluntat de tots els col·laboradors.
En nom de Ràdio Montblanc, moltes gràcies.
Ramon Maria Huguet, director de ràdio Montblanc
31 d’octubre de 2011