Diuen que el mes de novembre es el mes a dedicar als morts, llavors res millor que trobar un motiu d’honra, en aquet cas, parlar de làpides.
Aquest article, que alguns el veuran fúnebre, no serà altra cosa que divulgar la part externa de les tombes: làpides i mausoleus dels morts i, com que no podem aportar la de tots els familiars i amics, ens decantem per oferir-los la dels famosos, que en alguns casos són obres d’art i en altres el vestigi del poder influent, i també del poder econòmic. Per tant. preferim que recordin aquest article amb el nom de “les tombes més visitades del món”. Evidentment no hi son totes, però sí les que hem cregut importants.
La tomba d’Elvis Presley
Elvis Presley va morir d’una sobredosi a l’agost de 1977 i va ser enterrat a la mansió de Graceland, a la ciutat de Memphis, (Tennessee) on sempre hi havia viscut. Després d’un intent frustrat de robatori de les seves despulles que es va produït en el cementiri primerament enterrat, desprès les reposaren aquí. Actualment, unes 600 000 persones a l’any la visiten, deixant gairebé 150 milions de dòlars a l’economia de la ciutat.
Tomba de William Shakespeare
Una sepultura molt visitada és la de William Shakespeare (1564-1616), un escriptor del qual no se sap molt bé qui va ser, i es dubta de la persona que va escriure “Hamlet”. No obstant, ha estat l’escriptor de llengua anglesa famós a tot el món . Les seves obres han estat les més traduïdes en tots els idiomes cultes, exceptuant la Bíblia i, tampoc és el més venuts perquè aquest lloc l’ocupa El Quixot de Cervantes. La tomba de Shakespeare es troba en Stratford-upon-Avon, en Warwickshire, (Anglaterra). La seva tomba està coberta per una pedra plana que porta un epitafi que es creu que va ser escrit per ell mateix (però tampoc és segur).
La tomba de Michael Jackson
La tomba de Michael Jackson (1958- 2009), també és una de les més visitades del món. Es troba en el cementiri Forest Lawn de Los Angeles, (Califòrnia), però no es troba fàcilment (possiblement perquè no siguin robades les seves despulles). El mausoleu, de marbre, va costar prop de 855.000 dòlars (720.000 euros aprox). El taüt de Jackson també va ser tot un luxe, perquè es va fabricar en or i plata.
La tomba de Frank Sinatra
Un altre cementiri a de visita massiva de turistes és el Desert Memorial Park en Cathedral City, Califòrnia (els EUA), lloc on es troba la tomba del cantant i actor Frank Sinatra (1915-1998). ‘La Veu’, va ser enterrat amb una ampolla de whisky i un paquet de cigarrets. En la seva làpida pot llegir-se: “El millor està per venir”
La tomba de Marilyn Monroe
Marilyn Monroe (1926-1962) va ser un símbol femení dels anys 60 i la seva estel.la d’icona sexual segueix inexplicablement fins al dia d’avui, d’aquí ve que la seva tomba sigui molt visitada. Es troba en el Cementiri Westwood Village Memorial Park, de Los Angeles, Califòrnia, on també hi descansen les restes d’altres artistes: Dean Martin, Dóna Reed i les de l’escriptor Truman Capote.
La tomba de Abraham Lincoln
La tomba d’Abraham Lincoln (1809-1865 ), és en el cementiri Oak Ridge de la ciutat de Springfield, Illinois (EUA). Els turistes no deixen d’acudir-hi per a recordar al 16° president dels Estats Units, la seva abolició de l’esclavitud als Estats Units i, president del Nord dels E.U. durant la Guerra de Secessió i la també modernitzador de l’economia ianqui
La tomba de Napoleó Bonaparte
La tomba de Napoleó (1769-1821) es troba a una cripta circular sota la gran cúpula de l’església dels Invàlids de París (França). El taüt va ser realitzat en un pòrfir vermell importat de Rússia i sobre una base de granit verd de Vosges envoltat de llorers i diverses inscripcions per a recordar les seves victòries. Com a curiositat, durant el seu funeral va sonar el Rèquiem de Mozart.
Tomba de Francico Franco
L’actual tomba de Franco, del panteó familiar
Abans, fou en el ‘Valle de los Caidos’
Del general Franco no cal explicar-ne poca cosa, ja que de tothom la coneix.
Tomba del Papa Joan XXIII
Nascut en una família pagesa italiana, fou el 261° Papa de l’Església catòlica entre els anys 1958 i 1963. Abans de papa va ocupar diversos càrrecs de rellevància: Delegat apostòlic (ambaixador) a Bulgària en 1931, Delegat apostòlic a Turquia i Grècia el 1934, Nunci apostòlic a França en 1944, finalment patriarca de Venècia fins a la seva elecció com a summe pontífex en 1958. Persona amb un gran sentit de l’humor el va manifestar tota la seva vida. El seu pontificat, relativament breu, fou no obstant això summament intens, ja que va ser l’ iniciador i propulsor del Concili Vaticà II. És de cos present dins a la gran nau del Vaticà
La tomba de John F. Kennedy
Les restes del 35è President dels Estats Units, John Fitzgerald Kennedy, el primer president catòlic del país, (1917-1963), es troben en el Cementiri Nacional de Arlington (Virgínia). Al costat de la tomba es troba el monument commemoratiu anomenat la “flama eterna”. La tomba de JFK està alineada amb el Monument a Lincoln creuant el Pont Memorial de Arlington.
La Tomba de Lluís Companys
President de la Generalitat i líder catalanista independentista dels anys 30 dels segle passat. La seva vida es coneguda dels catalans, per tant deixarem d’esplaiar-la. La seva tomba es ubicada en el Fossar de la Pedrera és a la muntanya de Montjuic, en el districte de Sants-Montjuic. Forma part del Cementeri de Montjuic.
La tomba de Hachiko
El gos Hachiko, de raça akita, va passar anys anant a l’estació de Shibuya per a esperar al seu amo el professor Hidesaburo Ueno, quan fins i fins i tot quan ja havia mort . El gos va morir en 1935 i la ciutat de Tòquio es va encapritxar amb la fidelitat d’aquest gos. Per a honrar-lo, se’l va enterrar al costat del seu amo i es va construir una estàtua de bronze enfront de l’estació on esperava. Actualment és un dels llocs més turístics de la ciutat. És tota una tendra història sobre amistat i lleialtat.
La tomba de Lady Di
Sens dubte, Diana de Gal·les va ser una de les figures més representatives de la família reial britànica. Una princesa adorada pel seu poble, ja que era alegre i caritativa. Va ser focus d’atenció des de la seva arribada al Palau Reial i, després de les estranyes circumstàncies de la seva mort, va ser enterrada en Althorp, on va viure durant la seva adolescència. El lloc s’ha convertit en centre de visita del turisme.
La tomba de Manuel Azaña
Segon president de la República espanyola. Exiliat a França el 1939, morí a Montauban el 1940, lloc on les seves cendres hi són enterrades. Abans de deixar el país va publicar un manifest que acabava demanat “Pau, pietat y perdó”, virtuts que ell no va exercir massa quan fou president de la república.
La tomba de Oscar Wilde
Oscar Wilde (1854 – 1900). El poeta i dramaturg anglès descansa en el cementiri Pere Lachaise de París (França), a causa del flux de turistes que passen a visitar les seves restes (i dels petons deixats sobre ella amb llavis de carmí que les dones deixaven en la seva làpida, va haver de ser renovat i la tomba del famós “Retrat de Dorian Ray” es va cobrir amb un cristall de dos metres per a evitar la seguida de tant petoneig internacional.
Tomba de Nelson Mandela
Mandela (1918-2013). va ser un polític sud-africà que lluità contra el sistema polític de l’apartheid desprès d’haver estat 27 anys a la presó. Va ser el primer president de raça negra de la República de Sud-àfrica, desprès de ser elegit a les primeres eleccions nacionals no racials de la història del país. Va perdonar els abusos comesos pels blancs sota la condició de que cada abusador demanés perdó.
Es un article de Josep M.Contijcoh