Els Quatre Gats en els seus millors temps fou una bar/cabaret de Barcelona. Es va inaugurar el juny de 1897.
Era i és situat al carrer Montsió, (una travessera de la via del Portal de l’Angel, ubicat als baixos de la Casa Martí, en un edifici modernista de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch. Durant els sis anys en què va romandre actiu, fins al 1903, esdevingué un dels nuclis principals del Modernisme.
Va ser creat i regit per Pere Romeu, un personatge molt característic que havia treballat com a cambrer al cabaret Le Chat Noir de París. Romeu va decidir crear un local amb ambient avantguardista i bohemi a Barcelona. Ràpidament va ser adoptat com a lloc de trobada d’artistes i personatges insòlits. En foren impulsors i habitual parroquians la flor i nata intelectual d’aquell temps: Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Miquel Utrillo i el jove Picasso i de músics com Enric Granados, Isaac Albèniz i Lluís Millet. Els Quatre Gats s’inscriu en una llarga tradició de tertúlies, cenacles i caus d’art barcelonins. Al local s’hi realitzaren vetllades literàries (a l’any 1899 s’hi van publicar 15 números de la revista Quatre Gats) i vetllades musicals a càrrec d’Albéniz, i Granados i sobretot exposicions d’art del mateix Nonell, Gosé, Torent, Picasso i altres més, Actualment torna a funcionar com a bar i restaurant, conserva la decoració i múltiples fotografies i gravats de l’època.
Pere Romeu s’inspirà a l’hora de posar en marxa el local amb el cabaret “Le Chat Noir” (el gat negre) de Paris, nom que li donà origen també a la frase “quatre gats” Una de las exposicions de art que hi tingué lloc fou la primera mostra individual que Pau Picasso va realitzar allí, al febrer de 1900.
ORLA DELS 4 GATS
[row]
[col col=3][/col]
[col col=3][/col]
[col col=3][/col]
[col col=3][/col]
[/row]
[row]
[col col=3][/col]
[col col=3][/col]
[col col=3][/col]
[col col=3] [/col]
[/row]
[row]
[col col=3][/col]
[/row]
Els gloriosos catalans que freqüentaven els 4 Gats
(a Picasso li faltava poc per a ser català).
[row]
[col col=8]
Un dibuix de Casas que reflexa l’ambient del local a finals del segle XIX
[/col]
[/row]
[row]
[col col=8]
El famós quadre de Ramon Casas que encara orna el local
[/col]
[/row]
Una de las exposicions de art que hi tingué lloc fou la primera mostra individual que Pau Picasso que va realitzar allí, al febrer de 1900.
Fins i tot el famós director de cinema Woody Allen hi va rodar algunes escenes en aquell local a la seva pel.lícula “Vicky Cristina Barcelona”.
Malgrat l’èxit cultural que tingué el local, a l’any 1903 el propietari Pere Romeu l’hagué de tancar per deutes i va estar tancat fins l’any 1970 que es va reobrir com a restaurant típic, al qual els suggerim que hi donin una volta, ja que ofereix bona teca a preus accessibles, (a menys que no l’hagin tancat a última hora).
Es un article de Josep M.Contijcoh