L’Ajuntament de Tarragona i Amnistia Internacional celebren el Dia Internacional dels Drets Humans posant en valor el compromís social del pintor cubista Palau Ferré (1921-2000).
Coincidint amb la commemoració del centenari del pintor Palau Ferré, s’ha reeditat el cartell que l’artista va idear per a Amnistia Internacional el 1982.
El dijous 10 de desembre a les 17h a l’Antiga Audiència de Tarragona ha tingut lloc l’acte “Art i Drets Humans”, en el qual s’ha volgut homenatjar el compromís dels artistes que, com el pintor Maties Palau Ferré, han contribuït al llarg de la seva trajectòria a difondre la tasca activista i de mobilització que du a terme Amnistia Internacional.
L’acte, que ha estat presidit per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha comptat amb una conversa entre el periodista Dani Vilaró, d’Amnistia Internacional Catalunya, i l’historiador Francesc Marco-Palau, besnebot de Palau Ferré, moderada per Paula Varas, consellera de Nova Ciutadania del consistori, i amb la participació de la Taula Intercultural de Tarragona.
L’art i els Drets Humans
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, s’ha mostrat molt satisfet pel fet que “coincidint amb el centenari de Palau Ferré, a Tarragona es reivindiqui la vessant més compromesa de l’artista amb la societat”. Ricomà també ha recordat el fort vincle que Palau Ferré va tenir amb Tarragona: “és a la nostra ciutat on el 1989 el pintor va decidir tornar a exposar, després d’anys de silenci artístic”.
En aquesta mateixa línia, la consellera de Nova Ciutadania de l’Ajuntament de Tarragona, Paula Varas, ha fet èmfasi en “el valor que la cohesió social té per a la ciutat de Tarragona i pel conjunt del país i com l’art pot ajudar a enfortir-la”.
Durant la conversa, el periodista Dani Vilaró ha destacat “la importància que suposa per a Amnistia Internacional el fet que artistes com Palau Ferré contribueixin a través del seu art a anar construint un món més just, davant les desigualtats existents encara avui”; i l’historiador Francesc Marco-Palau ha detallat com “Palau Ferré estava compromès amb els valors universals de la pau, la llibertat, la cooperació i la solidaritat i que l’artista entenia que els seus quadres podrien contribuir a ser-ne altaveu”.
A més de la reedició del cartell de 1982, a l’acte també s’ha donat a conèixer la publicació d’un llibret temàtic sobre la qüestió amb textos, entre d’altres, del periodista Marco Flores, de la besneboda de l’artista, Rosa de les Neus Marco-Palau, de la coordinadora d’Amnistia a Tarragona, Francesca Paola Taglia, i de Santiago Camós, que va ser fundador del nucli d’Amnistia Internacional a la demarcació.
Els assistents a l’acte també han pogut gaudir de la mostra “L’art que defensa els Drets Humans”, que es pot visitar a l’entrada de l’edifici de l’Antiga Audiència al llarg del mes de desembre. Es tracta d’una panoràmica de deu dels cartells més emblemàtics que diferents artistes han elaborat per a l’organització: de Picasso a Calder, de Miró a Botero, a més, és clar, del cartell de Palau Ferré.
El cartell de Palau Ferré
Datat de 1982, el quadre “Llibertat” de Palau Ferré, a partir del qual es va fer el cartell d’Amnistia que ara s’ha reeditat, és una composició al·legòrica dels valors de l’ONG. Es tracta d’una tinta xinesa sobre paper-tela, de fons blanc, en la qual s’hi representen dues figures entrellaçades, traçades amb la tècnica d’un sol traç a partir de línies de color vermell i negre. Així, la humanitat, allibera tres coloms d’una gàbia esquemàtica.
En contraposició amb el predomini del blanc que s’observa en el conjunt del quadre, els coloms, que ara volen lliurement, són intensament acolorits, amb tonalitats grogues, vermelles i blaves, els tres colors primaris a partir dels quals es formen els altres.
El centenari de l’artista
L’acte celebrat aquest dijous a Tarragona “Art i Drets Humans” forma part de tot el seguit d’iniciatives que s’estan duent a terme aquests mesos per commemorar el centenari del naixement del pintor Maties Palau Ferré, i que comptaran amb una vintena d’exposicions temàtiques i retrospectives arreu de Catalunya, a més de la publicació del catàleg raonat d’obres de l’artista.
Així, aquestes darreres setmanes s’ha reeditat l’assaig biogràfic El pintor que cremava els seus quadres (Editorial Base, 2020) de Francesc Marco-Palau i són diversos els museus i espais culturals que han començat a exposar pintures de Palau Ferré, com el Museu d’Història de Girona, el Centre de Lectura de Reus, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu de la Vida Rural, el Museu de Reus i el Museu d’Art Contemporani de Vilafamés.